Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 από το Δ.Σ. Ηράκλειας- «Σκληρή» κριτική από την αντιπολίτευση


Ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του έτους 2021 καθώς και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης για το ίδιο έτος, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Χαβαλές ανέφερε πως o φετινός προϋπολογισμός «πατάει» στον περσινό προϋπολογισμό και παραδέχθηκε πως την προηγούμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας, δεν έγιναν πολλά πράγματα, ενώ πρόσθεσε: «Ωστόσο, οι βασικές γραμμές του προϋπολογισμού ήταν καλές. Έγιναν μόλις εννέα αναμορφώσεις, πολύ λιγότερες σε σχέση με άλλα έτη».

Έπειτα, ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε σε γενικές γραμμές τον προϋπολογισμό τονίζοντας πως έγινε μία προσπάθεια για σύνταξη προϋπολογισμού που θα στηρίξει την καθημερινότητα, το πράσινο, την καθαριότητα και με τη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα προγράμματα να αποκτήσει ο Δήμος εξοπλισμό και μηχανήματα που θα μείνουν και για τις επόμενες Δημοτικές Αρχές. Επίσης, ανέφερε ότι έγιναν κάποιες αλλαγές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου. Ακόμα, τόνισε πως θα σημειωθούν αυξήσεις στα έσοδα από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων.
«Γενικά, ο προϋπολογισμός έχει εστιάσει στην καθημερινότητα και στη συμμετοχή σε Προγράμματα, όπως Φιλόδημος, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αντώνης Τρίτσης,» υποστήριξε ο κ. Χαβαλές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης είπε πως ψηφίζει τον προϋπολογισμό επισημαίνοντας πως αναμορφώσεις γίνονται, όταν χρειάζεται να προστεθεί κάτι ή όταν προκύψει κάποιο έργο. Ακόμα, τόνισε πως στον προϋπολογισμό δεν «βλέπει» τις 20.000,00€ που έταξε προεκλογικά ο Δήμαρχος στους Προέδρους. Μάλιστα, όπως είπε, οι Πρόεδροι δεν πήραν ούτε τα 2.000,00€-3.000,00€. Τέλος, είπε ότι έχει η παράταξή του ενστάσεις και παρατηρήσεις για τον προϋπολογισμό, αλλά τον ψηφίζει, επειδή θέλει να λειτουργεί ο Δήμος και με αναμορφώσεις στη συνέχεια θα καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν.

Στο σημείο αυτό ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Μουρατίδης ανακοίνωσε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αφού- όπως δήλωσε- «η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτε από όσα υποσχέθηκε».

Η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Χατζίδου είπε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, επειδή έχει την αίσθηση πως είναι μια απλή έκθεση ιδεών.
«Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά δεν βλέπω κάποια βελτίωση στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, στους κάδους σκουπιδιών που είναι συνέχεια ανοικτοί. Προϋπολογισμός κατά την άποψή μου σημαίνει ότι κάθε χρόνο κάποια πράγματα θα βελτιώνονται,» επεσήμανε η κ. Χατζίδου.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε πως έγκυρες θεωρούνται μόνο οι θετικές ψήφοι στην πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, αφού δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.

Έπειτα ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αβραμίδης είπε πως ψηφίζει τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος και πρόσθεσε: «Τίποτε δεν λειτούργησε σωστά. Είναι ένα μηδέν η Δημοτική Αρχή σε όλα. Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτσακιαχίδης τόνισε πως δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό κάποιο νέο μεγάλο έργο και πως όλα είναι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηράκλειας Δημήτρης Τζήκας επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά σχετικά με την καθημερινότητα, την οποία βλέπουν οι δημότες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χαβαλές τόνισε πως με τον προϋπολογισμό οι Δήμοι δεν κάνουν πολιτική σε εθνικό επίπεδο και πως γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί ο Δήμος σε διάφορα προγράμματα, ενώ υπογράμμισε επίσης: «Η περσινή περίοδος ήταν τέτοια που δεν στάθηκε δυνατό να αποδοθεί στους Προέδρους ένα ποσό ως Πάγια Προκαταβολή. Με την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση θα τακτοποιηθεί αυτό το θέμα».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης υποστήριξε πως οι πολίτες «εισπράττουν» τη δουλειά της Δημοτικής Αρχής και αποφασίζουν και ανέφερε:
«Ο προϋπολογισμός είναι κάτι δυναμικό. Ανάγκες μπορεί να προκύψουν κάθε στιγμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και οι αναμορφώσεις. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον. Η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην καθημερινότητα του πολίτη. Υπάρχει σαφής διαφορά. Ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητο εργαλείο για να προχωρήσει ο Δήμος. Μακάρι να ξεπεραστεί η πανδημία για να μπορέσει να παραχθεί έργο. Σχετικά με το θέμα των Προέδρων δεν έχει κλείσει η θητεία της Δημοτικής Αρχής. Θα γίνουν συζητήσεις με τους Προέδρους για το θέμα αυτό. Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο οικονομικό που εξαρτάται και από αιφνίδιες καταστάσεις. Η ΣΑΤΑ δεν αλλάζει.
Ωστόσο, θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα από τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες εξαιτίας της αλλαγής των τετραγωνικών μέτρων. Αυτή ήταν απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης. Τα αυξημένα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν έχουν εγκαταλειφτεί τα χωριά και οι Πρόεδροι. Αντίθετα, γίνονται πολλά πράγματα αναφορικά με την ασφάλεια, την καθημερινότητα. Μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα οραματικά έργα στον προϋπολογισμό. Θα ασχοληθεί η Δημοτική Αρχή με μεγάλα έργα από το παρελθόν και θα εξεταστεί αν αυτά μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες».

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας με την κ. Χατζίδου, πως ο Δήμος προσπαθεί να κάνει οικονομία σε άλλα πράγματα για να υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας και πως αν θα δοθούν χρήματα στον Δήμο για υγεία, περίθαλψη θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της Κεντρικής Διοίκησης.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων του Δήμου, οικονομικού έτους 2021, αλλά και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2021.

Η κ. Δέσποινα Χατζίδου και ο κ. Νίκος Μουρατίδης καταψήφισαν την κατατεθείσα από την Οικονομική Επιτροπή πρόταση. Ωστόσο, οι ψήφοι αυτές κρίθηκαν άκυρες, αφού δεν υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •