Αντιδρούν οι παραγωγοί για το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών-Τι συζητήθηκε με Γεωργιάδη και Σταμπουλίδη

Το ζήτημα που έχει προκύψει με τις λαϊκές αγορές της χώρας και προκαλεί τις αντιδράσεις των παραγωγών ζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Παραγωγών κ. Μακρίδη Βασίλειο και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Δερετζή Άγγελο με τους Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνη και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη Παναγιώτη.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» όπως το χαρακτηρίζουν αφού επιχειρεί να αναθέσει τη διαχείριση μεγάλου μέρους των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικότερα η Κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της δηλώνει μεν ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι το οριστικό. Πλην όμως δεν το αποσύρει, ενώ επιμένει και σε βασικές διατάξεις του.

Οι δύο Πρόεδροι των Ομοσπονδιών ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Παράλληλα κατατέθηκε σήμερα από κοινού πρόταση όλων των Ομοσπονδιών της Χώρας.

«Πλέον είναι στα χέρια της Κυβέρνησης, ώστε να τα αξιολογήσει» σημειώνει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει: «Άμεσα θα υπάρξει συνεδρίαση και συνεννόηση μεταξύ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του χώρου για να καθοριστεί η στάση τους. Τέλος τονίζουμε προς όλους τους συναδέλφους ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αφού οι στιγμές είναι κρίσιμες. Το εργασιακό μας μέλλον βρίσκεται προς αμφισβήτηση» σημειώνουν οι παραγωγοί.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης έχει ως εξής σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα

«Όπως είναι γνωστό η ομοσπονδία μας λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς να κρύβει τίποτα από τα μέλη της. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποιούμε τις προτάσεις μας, όπως αυτές κατατέθηκαν στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο Νομού που επεξεργάστηκαν και καταθέτουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις λαϊκές αγορές, είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο λύνει χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Καταρχήν ισχυροποιεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της άδειας πωλητή (παραγωγού και επαγγελματία) λαϊκών αγορών. Οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου βρίσκουν την ασφάλεια για το μέλλον τους, για τη ζωή τους. Χωρίς περιττές διαδικασίες, με τα αρμόδια όργανα για τη λήψη αποφάσεων να βρίσκονται δίπλα τους. Να μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα των λαϊκών αγορών και να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις σε όλα τα ζητήματα. Με το σχέδιο νόμου που έχουμε επεξεργαστεί εξυπηρετείται στο ακέραιο η διαφάνεια. Τα χρήματα του ανταποδοτικού ημερήσιου τέλους κατευθύνονται όλα στην αναβάθμιση της ποιότητας των λαϊκών αγορών. Η διαδρομή τους ξεκινά από τους πωλητές και καταλήγουν πάλι σε αυτούς, προς όφελος όμως των καταναλωτών. Επιδιώκουμε την εξάντληση κάθε Εθνικού ή Ευρωπαϊκού προγράμματος για να γίνουμε καλύτεροι. Να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στα προϊόντα μας, αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης από εμάς υπηρεσίας. Με το σχέδιο νόμου που έχουμε επεξεργαστεί μπορούμε με αισιοδοξία να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να σταθούμε αλληλέγγυοι όχι μόνο στους συναδέρφους μας πωλητές, αλλά και σε όλη την κοινωνία. Να αναπτύξουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης βοηθώντας τους πιο αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας. Να εργαλοιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος των καταναλωτών, μακριά από ανεδαφικές ρυθμίσεις που στο μόνο το οποίο στοχεύουν είναι

μα εξαφανίσουν τις λαϊκές αγορές, παραδίδοντας ακόμα και αυτές στα χέρια εταιρειών, εγχώριων ή πολυεθνικών. Το σχέδιο νόμου που έχουμε επεξεργαστεί είναι μία ειλικρινής προσπάθεια για ένα σύστημα λειτουργίας ειλικρινές, ρεαλιστικό, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο πωλητή. Τον άνθρωπο καταναλωτή».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •