Συνάντηση Ν. Παππά & Αντιπεριφερειάρχη Σερρών: «Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών και πρέπει να ενισχυθούν αλλά όχι με ημίμετρα» (Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Χωρίς να είναι δηκτικός στο λόγο του, κρατώντας «χαμηλούς τόνους», αλλά δείχνοντας ως άμεσα υπεύθυνες τις Περιφέρειες, ο πρώην Υπουργός και τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των αντιπλημμυρικών έργων, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο.
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό, βρίσκεται σήμερα στις Σέρρες και επισκέπτεται περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, ο κ. Παππάς και τα υπόλοιπα μέλη του κλιμακίου, ενημερώθηκαν για την πορεία εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβουμε ότι επειδή είμαστε ενώπιον μιας εξελισσόμενης χρηματικής κρίσης, οι υποδομές μας πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονισθούν κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα ούτε με τρόπο αποσπασματικό. Πρέπει να γίνει με σχέδιο, με γενναία χρηματοδότηση και με διοικητική επάρκεια, την οποία μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε. Σε κάθε περίπτωση εμάς θα μας βρείτε στη θέση της επισπεύδουσας αντιπολίτευσης κι όχι μιας αντιπολίτευσης, η οποία διατυπώνει θέσεις απλώς για να προκαλέσει μία πολιτική αντιπαράθεση» δήλωσε ο πρώην Υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δει τις υποδομές να ανασυγκροτούνται, να εκσυγχρονίζονται, να αναβαθμίζονται, να προχωρούν «και να είμαστε σε θέση να προστατευθούμε από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν θα είναι φαινόμενα τα οποία δικαιούμεθα να λέμε ότι δεν τα περιμέναμε ή δεν τα έχουμε ξαναδεί».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, θα πρέπει το ζήτημα των υποδομών της χώρας συνολικά να το προσεγγίσουμε υπό αυτό το πρίσμα και να αξιοποιηθεί και η δουλειά που έχει γίνει από την προηγούμενη διακυβέρνηση με την υλοποίηση και την εφαρμογή σε διοικητικό επίπεδο του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2018 και αποτελεί την ενσωμάτωση της οδηγίας 60/2013 για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, ενώ- σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό- δίνει κυρίως βάρος στην προετοιμασία των υποδομών και την πρόληψη, λιγότερο- όπως πρέπει- και στην αντιμετώπιση των καταστροφών την ώρα του κακού, που είναι κομμάτι της δουλειάς της διοίκησης.

«Πρέπει συνολικά να καταλάβουμε και οι πολίτες και η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα ότι το μείζον ζήτημα είναι αυτό της πρόληψης, δηλαδή να έχουμε υποδομές που μπορούν να ανταποκριθούν, που έχουν οικοδομηθεί και συγκροτηθεί με βάση την πρόβλεψη για φαινόμενα που μέχρι τώρα τα λέγαμε ακραία και που σε χρόνο σύντομο μπορούν και πρέπει να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών. Η δική μας διακυβέρνηση εν προκειμένω είχε διαθέσει νομίζω 26 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα,» επεσήμανε ο κ. Παππάς υπεραμυνόμενος των αποφάσεων και της διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς ήρθαμε για να ενημερωθούμε και να αναβαθμίσουμε στο δημόσιο διάλογο, να τονίσουμε την ανάγκη σε αυτό το θέμα να κάνουμε και υπερβάσεις, να υπάρξουν συναινέσεις μεγάλες για να προχωρήσουν τα έργα, διότι όταν το νερό ξεχειλίζει δεν κοιτάει αν το χωράφι είναι κάποιου που είναι πράσινος, μπλε ή κόκκινος. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό όλοι και η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες και εμείς ως αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό μας βλέπετε από την πρώτη στιγμή ακόμη και εκεί που κυβερνητικοί δεν έχουν πάει, όπως εχθές στον Έβρο, βρεθήκαμε δίπλα στους κατοίκους όχι για να κουνήσουμε το δάχτυλο, αλλά για να αναδείξουμε το πρόβλημα και να παρακινήσουμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πάρα πολύ γρήγορα» υπογράμμισε τέλος ο κ. Νίκος Παππάς.

Κοινοποίηση