Η ΔΑΟΚ Σερρών ενημερώνει για τον πατατόσπορο και την επιτυχημένη καλλιέργεια πατάτας

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του πατατόσπορου για την επιτυχημένη πορεία της καλλιέργειας πατάτας, συστήνει στους παραγωγούς τα παρακάτω:

1. Ο πατατόσπορος πρέπει να είναι υγιής, δηλαδή απαλλαγμένος από εχθρούς και ασθένειες και να βρίσκεται στην κατάλληλη φυσιολογική ηλικία χωρίς να έχει συρρικνωθεί.

2. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι πιστοποιημένος δηλαδή να συνοδεύεται κατά τη αγορά και διακίνηση από το αντίστοιχο καρτελάκι που αποτελεί το φυτουγειονομικό διαβατήριο του πατατόσπορου (Plant Passport). Σε περίπτωση που παράγεται από τον παραγωγό (ιδιοπαραγόμενος) και μόνο για δική του χρήση, πρέπει να έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία μας κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο.

3. Κατά την παραλαβή του πατατόσπορου ο παραγωγός πρέπει να τον ελέγχει άμεσα για τυχόν προβλήματα και να τον τοποθετεί σε υπόστεγο ή κάποια αποθήκη έτσι ώστε να αερίζεται καλά.

4. Αν η διάμετρος του πατατόσπορου είναι μεγάλη και χρειάζεται να γίνει τεμαχισμός τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση και απολύμανση των μαχαιριών και στην επούλωση των τομών πριν τη σπορά. Πρέπει να αποφεύγεται ο τεμαχισμός του πατατόσπορου, όταν αυτός εμφανίζει σήψεις.

5. Επειδή το κόστος του πατατόσπορου αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού κοστολογίου της καλλιέργειας, συστήνεται στους παραγωγούς να αποφεύγουν την προμήθεια πατατόσπορου πολύ χαμηλής τιμής ή/και αμφιβόλου προέλευσης – ποιότητας από μη εγκεκριμένους προμηθευτές.

Τόσο η υπηρεσία μας όσο και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Σερρών (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) ελέγχουν δειγματοληπτικά ένα ποσοστό των σπορομερίδων που διακινούνται νόμιμα για την ύπαρξη συγκεκριμένων επιβλαβών οργανισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου της ΔΑΟΚ Σερρών (τηλ. 2321355224, κ. Μυλωνόπουλος).

Κοινοποίηση