Πρόεδροι κοινοτήτων Π.Ε. Σερρών: «Ο νέος νόμος υποβαθμίζει περαιτέρω το ρόλο μας- Γινόμαστε κομπάρσοι»


Τις έντονες αντιρρήσεις τους για το νέο νόμο που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζουν με κοινή διακήρυξή τους, ο Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Οι πρόεδροι υπογραμμίζουν πως ο νόμος θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου τους, καθιστώντας τους ουσιαστικά κομπάρσους.

Συγκεκριμένα, στην κοινή διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:
«Εν όψει του νέου αναμενόμενου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων του νομού Σερρών διαμαρτυρόμενοι για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των τοπικών συμβουλίων σε ρόλο κομπάρσου χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας και ζητούμε την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του ρόλου τους αλλά και των χωριών μας.
Η υποβάθμιση που βιώνουμε είναι πέρα από κάθε λογική. Στην ουσία δεν υπάρχουμε αφού δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις αποφάσεις ως τοπικά συμβούλια και αφού δεν διαθέτουμε ΑΦΜ. Έχουμε καταντήσει υπηρέτες και επαίτες της τοπικής αυτοδιοίκησης επωμιζόμενοι όλα τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Είναι γνωστό ότι πρώτοι εμείς ως Πρόεδροι δεχόμαστε τα αιτήματα των Δημοτών μας προσπαθώντας να τα επιλύσουμε με προσωπικές ενέργειες ή γινόμαστε επαίτες προς την κεντρική διοίκηση η οποία ομολογουμένως έχει μεγάλο φόρτο προβλημάτων και περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων και αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου οπού θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
1) Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
2) Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες
3) Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4) Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
5) Καθορισμός αμοιβής Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων
Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος Δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές.
Τέλος παρακαλούνται οι Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες βουλευτές του Νομού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος να πάρουν θέση και να στηρίξουν τα αιτήματα των Προέδρων.
Είναι γνωστό μάλιστα ότι πολλοί από τους βουλευτές προέρχονται από την επαρχία και ξέρουν πραγματικά τι συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες που αργοπεθαίνουν και αυτό συμβαίνει από την αδιαφορία του κράτους και την υποβάθμιση του θεσμού της Κοινότητας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •