Αφιερωμένο στις παραδοσιακές κρήνες το ημερολόγιο της ΔΕΥΑ Σερρών


Αφιερωμένο στις Παραδοσιακές Κρήνες των Σερρών είναι το ημερολόγιο της ΔΕΥΑ Σερρών για το 2021, που επιμελήθηκε ο καταξιωμένος ζωγράφος Χριστόφορος Μελλίδης.

«Σκοπός της έκδοσης, δεν είναι μόνο η ανάδειξη της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του Δήμου Σερρών σε σχέση με το νερό αλλά κυρίως η υπενθύμιση της σπουδαιότητας της αδιάλειπτης μεταφοράς του υπέρτατου αγαθού της ζωής σε κάθε εστία. Αυτό είναι άλλωστε και το καθημερινό ιερό καθήκον όλων μας στη ΔΕΥΑΣ», υπογραμμίζει ο Πρόεδρός της κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Οι παλιές κρήνες αποτελούν μοναδικά έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, συνδεδεμένες με την κοινωνική επαφή και την τοπική παράδοση της εποχής τους. «Καθώς όμως μπήκε το νερό στα σπίτια όλων μας, στέρεψε με μιας και η μυθολογία της βρύσης. Η λαϊκή μούσα σίγασε. Ξεχάστηκαν οι νεράιδες, οι νύμφες και τα στοιχειά, αγαθοποιά ή μη. Ξεχάστηκε το αμίλητο νερό, το αθάνατο νερό, το νερό της λησμονιάς και της άρνησης», σημειώνει ο κ. Χαλκιόπουλος.

Ο Χριστόφορος Μελλίδης, που εδώ και 40 χρόνια αγωνίζεται για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Σερρών, έχοντας τιμηθεί για την προσφορά του με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρει πως «στην πόλη των Σερρών κατά τον ταξιδευτή Εβλιγιά Τσελεμπή, τον 17ο αιώνα υπήρχαν 710 κρήνες σε δρόμους και πλατείες. Σήμερα ελάχιστες παραδοσιακές βρύσες σώζονται στην πόλη και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου».

Το ημερολόγιο θα διανεμηθεί σε Φορείς, σχολεία του Δήμου Σερρών, καθώς και στις ΔΕΥΑ της χώρας.

Κοινοποίηση