ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μύλος» με τις ενστάσεις- Απερρίφθησαν με παλιά ημερομηνία χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η παράταση;


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

«Μύλος» επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον αγροτικό κόσμο και στον επίκεντρο της αναστάτωσης βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά τα… μπιλιετάκια για τα υπέρογκα, σε πολλές των περιπτώσεων, πρόστιμα, ήρθε η… ώρα των ενστάσεων, που ούτε κι αυτή φαίνεται να κυλά ομαλά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους έως τις 16 Δεκεμβρίου. για τη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2019.

Λίγο πριν εκπνεύσει, όμως, η προθεσμία και προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους αγρότες, εστάλη- όπως δήλωσαν στο Infonews24- με ηλεκτρονικό μήνυμα η απόφαση για παράταση στην υποβολή ενστάσεων έως τις 8 Ιανουαρίου και αναφέρονταν χαρακτηριστικά τα εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι η υποβολή ενστάσεων παρατείνεται έως 08/01/2021 και η συγκεκριμένη ημερομηνία θα τηρηθεί ΑΥΣΤΗΡΑ και κανένα πρόσθετο δικαιολογητικό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό πέραν αυτής για οιαδήποτε αιτιολογία».

Επικράτησε, αρχικά ένας εφησυχασμός, καθώς θεωρήθηκε πως υπήρχε το περιθώριο υποβολής ενστάσεων, αλλά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή για μία ακόμη φορά.

Αγρότης έστειλε στο Infonews24, την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας του γνωστοποιούνταν ότι η ένστασή του απορρίφθηκε, καθώς ήταν εκπρόθεσμος και την κατέθεσε μετά τις 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή την αρχική ημερομηνία.
«Οι παρατηρήσεις κρίνονται αβάσιμες δεδομένου ότι η διαδικασία ελέγχου, υποβολής και εξέτασης ενστάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί και η από μέρους σας υποβληθείσα ένσταση μετά την κοινοποίηση των ευρημάτων των ελέγχων έχει ήδη απορριφθεί. Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι οριστικά χωρίς να είναι δυνατή καμία παρέκκλιση. Επιπρόσθετα η υποβολή των έγγραφων παρατηρήσεων επί της πρώτης ατομικής ειδοποίησης επιστροφής αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών από διοικητικές κυρώσεις από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων, κατατέθηκε μετά 16/12/2020» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση.

Άξιο απορίας είναι βέβαια, γιατί η παράταση εστάλη μόνο με ηλεκτρονικό μήνυμα και δεν ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλώντας στο Infonews24, ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για τη νέα, αυτή, δυσάρεστη εξέλιξη:
«Η ΝΔ και το ΥΠΑΑΤ εξελίσσονται στον μεγάλο… ολετήρα του πρωτογενούς τομέα και εμφανίσθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών μας. Τα χτυπήματα που δεχόμαστε είναι ‘αβυσσαλέα’, χιλιάδες αγρότες είναι απλήρωτοι και είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν να παραδώσουμε τα… κλειδιά, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η αποτυχία στην χάραξη της αγροτικής πολιτικής είναι παταγώδης θα χρεωθεί όπως πρέπει, όταν πρέπει και- όπως φαίνεται- σε λίγο καιρό που θα πάμε στις κάλπες».

Κοινοποίηση