Γεωργούλας- Μητλιάγκα- Χαραλαμπίδου προς Δήμαρχο Σερρών: «Αναθέσατε εικαστικές παρεμβάσεις σε καλλιτέχνη που έργα του παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις»


Τις σοβαρές ενστάσεις τους για την επιλογή της δημοτικής αρχής Σερρών, του καλλιτέχνη που θα πραγματοποιήσει εικαστικές παρεμβάσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο επικεφαλής της «Διάβασης Πεζών» Αντώνης Γεωργούλας, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «ΣΕΡΡΑΣ» Βαρβάρα Μητλιάγκα και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου.

Στην επιστολή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως ο συγκεκριμένος «καλλιτέχνης» εμφανίζεται χωρίς να αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα και το πρόσωπό του και αμφισβητούν τη σχέση του με τα δημοκρατικά ιδεώδη, αφού- όπως τονίζουν- αυτό δείχνουν τα πρότερα ‘έργα’ του και η θεματολογία του στους δρόμους της Αθήνας, πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή την παρουσίαση των 21 δράσεων από το Δήμο Σερρών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης θα θέλαμε αρχικά να επισημάνουμε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο δεν ήλθε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι συμπεριλαμβάνει και δράσεις οι οποίες ούτε προτάθηκαν ούτε συζητήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής που συστήθηκε για το 2021. Σημειώνουμε ότι η Επιτροπή για το ‘21 όχι μόνο δεν κλήθηκε για να εγκρίνει την “τελική απόφαση” του Δημάρχου για τις δράσεις που επιλέχτηκαν, αλλά ούτε καν για να ενημερωθεί προτού αυτές παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό με την πανηγυρική συνέντευξη τύπου.
Μία από τις δράσεις που παρουσίασε ο Δήμαρχος επιγράφεται: ‘Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων’.
Λυπούμαστε βαθύτατα που η δημοτική αρχή κάνοντας επιλογή-επικόλληση της ίδιας δράσης με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης επέλεξε τον συγκεκριμένο ‘καλλιτέχνη’, προκειμένου να φιλοτεχνήσει grafiti στην πόλη με τους ήρωες του ‘21. Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ο Δήμος Σερρών τη φιλοτέχνηση των ηρώων της επανάστασης σε δημόσιους χώρους σε έναν «καλλιτέχνη» ο οποίος εμφανίζεται χωρίς να αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα και το πρόσωπό του, και αμφιβόλων σχέσεων με τα δημοκρατικά ιδεώδη, αφού αυτό δείχνουν τα πρότερα ‘έργα’ του και η θεματολογία του στους δρόμους της Αθήνας, πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνάδει με το πνεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αντιπροσωπεύει η Ελληνική Επανάσταση. Ζητούμε άμεσα τη διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το συγκεκριμένο άτομο που προσβάλλει ευθέως τόσο το δημόσιο αίσθημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας όσο και τη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Για ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε τις παρακάτω διευθύνσεις:
Δημοσίευμα in.gr
Δημοσίευμα thepressproject.gr».

Κοινοποίηση