19 περιοχές στο βαθύ κόκκινο και όλες οι υπόλοιπες στο κόκκινο- Τι αλλάζει με τα sms- Ποια μέτρα θα ισχύσουν


Προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά του ιού, από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

▪ Όσον αφορά στους 6 λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ισχύουν σε όλη τη χώρα οι εξής διαφοροποιήσεις για τα sms 2 και 6:
-Στο sms 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο sms 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, εφιστάται η προσοχή ότι η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
-Ως προς το sms 6, που αφορά σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζοί ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα, να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
-Επίσης, στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, κωδικός 4, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

▪ Σχετικά με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:
-Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:
Αχαΐας,
Αρκαδίας,
Θεσσαλονίκης,
Λάρισας,
Λευκάδας, εκτός από το Μεγανήσι,
Φθιώτιδας,
Αργολίδας,
Κορινθίας,
Θεσπρωτίας,
Άρτας,
Σάμου,
Βοιωτίας,
Χίου,
Αιτωλοακαρνανίας,
Ρόδου,
Ηρακλείου,
Ευβοίας, εκτός από τη Σκύρο.
Στο επίπεδο αυτό κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Π.Ε. Λάρισας, που τα μέτρα θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 6 το πρωί, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

▪ Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο, ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, πλέον αναπροσαρμόζεται και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπου λόγω μητροπολιτικότητας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές, Δευτέρα με Παρασκευή, διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

▪ Επίσης, σχετικά με τον αθλητισμό σημειώνεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ισχύουν πλέον τα εξής:
-Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας, Superleague 1 και 2, στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης, basketball league και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης, volleyball league και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων, διεθνών ομοσπονδιών.
-Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα προληπτικό έλεγχο των αθλητών για covid19.
-Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν της εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους, για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.
-Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση

▪ Στις περιοχές που βρίσκονται σε αυτές του πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων, φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων, σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.

▪ Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο, είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Να θυμίσουμε τα μέτρα για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ισχύουν επίσης τα εξής μέτρα:
• Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ τα ΚΤΕΟ θα λειτουργούν μέχρι τις 17:00.
• Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
• Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.
• Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους, η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
• Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα.
• Πιστή τήρηση τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και της εφαρμογής της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50%.
• Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.
• Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με τους ισχύοντες περιορισμούς.

Στο επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου, ισχύουν ήδη τα εξής μέτρα:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
• Θα λειτουργούν διά ζώσης μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.
• Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
• Η λειτουργία καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •