ΠΦΠΟ: «Το κυνοκομείο Σερρών είναι το χρόνιο όνειδος για τη χώρα μας»

Μία επιστολή «καταπέλτη» για τις συνθήκες που επικρατούν στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών, έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για «κυνοκομείο- κολαστήριο» και χαρακτηρίζοντάς το ως το «χρόνιο όνειδος για τη χώρα μας».

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Απαράδεκτες συνθήκες σε κυνοκομείο-κολαστήριο του Δήμου Σερραίων, ζητάμε την παρέμβαση των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών.
Με αφορμή καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφορούν το δημοτικό κυνοκομείο Σερρών αλλά και την γραπτή απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου σε ερωτήματα δημοτικής συμβούλου (την οποία επισυνάπτουμε), ζητάμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ελεγχθούν τόσο οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων όσο και η νομιμότητα του εγκλεισμού τους στο κυνοκομείο.
Όπως είναι γνωστό, ο ισχύων νόμος προβλέπει την περισυλλογή και φιλοξενία των ζώων αποκλειστικά και μόνο για την στείρωση ή θεραπεία τους, ή εφόσον είναι μικρά μέχρι 5 μηνών ή εφόσον κριθούν επιθετικά. Αρμόδια για να κρίνει εάν ένα ζώο είναι επιθετικό είναι αποκλειστικά και μόνο η 5μελής επιτροπή διαχείρισης στην οποία μετέχουν κτηνίατρος, εκπαιδευτής σκύλων, δύο εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων ή ενώσεων και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής.
Ωστόσο από την απάντηση του αντιδημάρχου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την τήρηση της νομιμότητας. Όπως αναφέρει ο ίδιος οι περισυλλογές αδέσποτων γίνονται κατόπιν καταγγελιών και “εφόσον πειστούμε”, δεν αφορούν μόνο επιθετικά αλλά και “απλά αδέσποτα ζώα” (!) και επιπλέον δεν θεωρεί ότι οι περισυλλογές πρέπει να περνούν κατ’ ανάγκη από την κρίση της 5μελούς επιτροπής (!).
Δηλαδή ο αντιδήμαρχος ομολογεί ότι προβαίνει σε περισυλλογές και εγκλεισμούς ζώων κατά την κρίση του! Στη συνέχεια γνωματεύει μόνος του ότι στο κυνοκομείο υπάρχουν μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα που εκτιμά ότι μπορεί να είναι επιθετικά και ζητάει από τους κτηνιάτρους να υπογράψουν βεβαίωση ότι αν αφεθούν ελεύθερα δε θα δαγκώσουν κανένα, προκειμένου να τα επανεντάξει! Δηλαδή αντί να πρέπει οι κτηνίατροι να εκτιμήσουν αν ένα ζώο είναι επιθετικό για να συστήσουν τον εγκλεισμό του, πρέπει να υπογράψουν για ήδη παρανόμως έγκλειστα ζώα ότι δεν πρόκειται να δαγκώσουν ποτέ! Ο αντιδήμαρχος προφανώς γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει για κανένα ζώο ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες π.χ. αν απειληθεί ή κακοποιηθεί δεν θα αμυνθεί και φυσικά κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ούτε για ζώο αλλά ούτε και για άνθρωπο για το ποια θα είναι η συμπεριφορά του στο υπόλοιπο της ζωής του. Η στάση του αντιδημάρχου επιβεβαιώνεται αμέσως μετά όταν σημειώνει ότι είναι “φειδωλές” οι επανεντάξεις γιατί “τα πάρκα είναι για τους ανθρώπους και όχι για να γίνονται αφοδευτήρια σκύλων” !
Με τον τρόπο αυτό το δημοτικό κυνοκομείο Σερρών έχει φτάσει να έχει εκατοντάδες ζώα σε εντελώς ακατάλληλους χώρους όπως ο ίδιος περιγράφει, μιλώντας για 65 κλουβιά που φιλοξενούν ως και 8 σκύλους, ενώ τα υπόλοιπα ζώα κρατούνται σε “υπαίθριους περιφραγμένους χώρους” και σε “αγέλες περιορισμένου χώρου” (τι σημαίνει άραγε αυτό;), όταν με βάση τη νομοθεσία τα ζώα πρέπει να φιλοξενούνται σε ατομικά κλουβιά τουλάχιστον 8 τ.μ. με τουλάχιστον 4 τ.μ. στεγασμένο χώρο.
Αμέσως μετά επιβεβαιώνει ότι ο Δήμος δεν παρέχει επαρκή σίτιση αφού λέει ότι εξασφαλίζει μόλις 120 gr τροφής ημερησίως για το κάθε ζώο ενώ ακόμη και τα μεσαίου μεγέθους ζώα των 20 κιλών απαιτούν πάνω από 300 gr τροφής ημερησίως και ενώ πιο πάνω έχει αναφέρει ότι τα περισσότερα είναι μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα, τα οποία χρειάζονται κατά μέσο όρο 500 gr τροφής την ημέρα.
Με βάση λοιπόν τους ίδιους τους ισχυρισμούς του Αντιδημάρχου, διαπιστώνουμε ότι στις Σέρρες γίνονται παράνομες περισυλλογές και εγκλεισμοί εκατοντάδων υγιών ενήλικων ζώων σε ένα κυνοκομείο που δεν πληροί κανέναν κανόνα ορθής διαβίωσης. Είναι εύλογο ότι ζώα που ζουν στοιβαγμένα και εκτεθειμένα και επιπλέον λαμβάνουν ελάχιστη τροφή από το Δήμο (όπως ο Αντιδήμαρχος ομολογεί και περιγράφει), θα αλληλοσπαράσσονται όπως αναφέρουν οι καταγγελίες.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν καταγγελίες για το κυνοκομείο – κολαστήριο των Σερρών, που αποτελεί ένα χρόνιο όνειδος για τη χώρα μας. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να παρέμβουν επιτέλους οι αρμόδιες αρχές για να εγκαλέσουν τη Δημοτική Αρχή και να απομακρύνουν τα ζώα από το κολαστήριο που τα έχει εγκλείσει.
Η επιστολή αυτή θα αποσταλεί στην Πρόεδρο της Κομισιόν και σε εκατοντάδες ευρωβουλευτές , όπως και στα αρμόδια τμήματα κ Διευθύνσεις της για το περιβάλλον και την ευζωία των ζώων καθώς και πλούσιο, δυστυχώς, υλικό ετών που καταδεικνύει τα εγκλήματα κατά των ζώων στο κυνοκομείο αυτό.
Η επιστολή ομοίως θα σταλεί σε όλα τα κόμματα της Βουλής.
Ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε στη προκλητική αδιαφορία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών και του επικεφαλής της ,που για χρόνια καλύπτει τα εγκλήματα στο κολαστήριο των Σερρών.
Τέλος δεν γίνεται να μην αναφερθούμε με αφορμή το θέμα των Σερρών και εν όψει του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι όχι μόνο παντελώς ακατάλληλες να κρίνουν θέματα ευζωίας των ζώων, όπως τους αναθέτει ο νόμος, αλλά γνωματεύουν πάντα ότι όλα βαίνουν ορθώς, συγκαλύπτοντας φριχτά εγκλήματα κατά των ζώων μέσα στα δημοτικά κυνοκομεία αλλά και άλλων ειδών ζώων».

Κοινοποίηση