Κατά πόσο η χρήση ενός ηλεκτρικού επαγγελματικού αυτοκινήτου συμφέρει;

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Η Fiat Professional διαχρονικά εστιάζει στην παραγωγή αποδοτικών προϊόντων, αλλά και στη δημιουργία πρωτοποριακών υπηρεσιών που στηρίζουν τους χρήστες ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων. Για το σχεδιασμό του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού E-Ducato, η ομάδα της Fiat Professional πραγματοποίησε έρευνες σε μεγάλο βάθος ώστε να προσδιορίσει τις ανάγκες των πελατών και να προσφέρει τις ιδανικές διαμορφώσεις για το νέο της μοντέλο.

Το βασικό ερώτημα που έχει κάθε χρήστη επαγγελματικού οχήματος  είναι κατά πόσο τον συμφέρει η χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου για τη δουλειά του σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι ομάδες της Fiat Professional και του τμήματος e-Mobility της Stellantis, συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν μια πρακτική εφαρμογή, η οποία θα δώσει απάντηση με στοιχεία σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα σε κάθε ένα επαγγελματία ξεχωριστά, με βάση τις δικές του ανάγκες.

Η εντελώς δωρεάν εφαρμογή “Pro Fit by E-Ducato”, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου https://profitbyeducato.com/#/login, σχεδιάστηκε με εστίαση στον επαγγελματία. Αποτελεί ένα πρόγραμμα προσομοίωσης μέσω του οποίου, ο χρήστης απλά χρειάζεται να κάνει εγγραφή και να δηλώσει τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στον στόλο και τη χρήση των επαγγελματικών οχημάτων που διαχειρίζεται (τύπος οχημάτων, μεταφορικές δυνατότητες, καθημερινή χρήση, κτλ.). Μετά την εισαγωγή των στοιχείων, το Pro Fit, προτείνει τις ιδανικές εκδόσεις του E-Ducato για το συγκεκριμένο χρήστη. Όπως και στο σύνολο της οικογένειας Ducato, το αμιγώς ηλεκτρικό E-Ducato προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης, που αφορούν στο αμάξωμα (Van, pick-up και σασί), στην αυτονομία (από 235 έως 370χλμ.), αλλά και στις μεταφορικές δυνατότητες που είναι οι κορυφαίες στην κατηγορία με ωφέλιμο όγκο από 10 έως 17μ3 και ωφέλιμο φορτίο έως 1.950 κιλά.

Μετά και την επιλογή του E-Ducato που ταιριάζει στο συγκεκριμένο χρήστη, το Pro Fit υπολογίζει το κέρδος από τη χρήση του ηλεκτρικού μοντέλου σε σχέση με το συμβατικό μοντέλο που έχει ήδη ο χρήστης. Το σύστημα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί ακριβώς στις προτιμήσεις του επαγγελματία για μια όσο γίνεται πιο ρεαλιστική προσομοίωση.

Οι δυνατότητες όμως του Pro Fit πηγαίνουν ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Μέσω της χρήσης ενός smartphone και της δωρεάν εφαρμογής “Pro Fit by E-Ducato”, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί το ή τα επαγγελματικά του οχήματα, έτσι ώστε τα στοιχεία που συλλέγονται να προσφέρουν απόλυτα ακριβή δεδομένα στο πρόγραμμα προσομοίωσης. Με αυτό τον τρόπο με απόλυτη ακρίβεια ο επαγγελματίας γνωρίζει το κέρδος από τη χρήση του E-Ducato σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Domenico Gostoli, Επικεφαλής των προγραμμάτων εξηλεκτρισμού της Fiat Professional: «Το E-Ducato, το πρώτο μας μοντέλο με μηδενικούς ρύπους, αποτελεί μια νέα πρόταση στον τομέα μας και παράλληλα ένα σημείο καμπής στην ιστορία μας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να συνοδεύεται και από μια σειρά πρωτοποριακών λύσεων που επιτρέπουν στους πελάτες μας να περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης χωρίς το άγχος της μετάβασης από τα συμβατικά οχήματα σε εκείνα με μηδενικούς ρύπους.»

To νέο αμιγώς ηλεκτρικό E-Ducato είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά, ενώ οι πλέον δημοφιλείς διαμορφώσεις L2H2 και L3H2 διαθέτουν Λιανική Τιμή Προ Φόρων κάτω των 50.000€ και δικαιούνται επιδότησης από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Παράλληλα όλες οι εκδόσεις του E-Ducato, καλύπτονται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 200.000χλμ. Επιπρόσθετα, η μπαταρία των 79kWh καλύπτεται από εγγύηση 10 ετών ή 220.000χλμ., ενώ η μπαταρία των 47kWh φέρει αντίστοιχα εγγύηση  8 ετών ή 160.000 km.

 

Κοινοποίηση