Επιστολή Τάσου Χατζηβασιλείου προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για τους Σερραίους αγρότες

Να ληφθεί μέριμνα για τους αγρότες των πληγεισών περιοχών από τις έντονες βροχοπτώσεις, όσον αφορά τις Δηλώσεις Καλλιεργειών έτους 2021, ζήτησε με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτριο Μελά, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. 

 Ο βουλευτής αναφέρει στο κείμενό του το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα περιοχές των Δήμων Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Νέας Ζίχνης, και ιδιαίτερα τα αγροκτήματα των Τ.Κ. Πεθελινού, Παραλιμνίου, Ψυχικού, Θολού, Νέας Πέτρας, Δραβήσκου, Αχινού, Ιβήρων και Μαυροθάλασσας, όπου ενώ η απάντηση του νερού έχει ξεκινήσει, οι εαρινές καλλιέργειες θα είναι σχεδόν αδύνατες για μεγάλο μέρος των εκτάσεων. 

 Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της επιδημίας και των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, ο κ. Χατζηβασιλείου πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που καλλιεργούν αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες περιοχές και δεν θα μπορέσουν τελικά να τα καλλιεργήσουν, να τα δηλώσουν σε καθεστώς αγρανάπαυσης, με την ένδειξη “μη διαθέσιμα λόγω ανωτέρας βίας”. Ο βουλευτής αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα χαθούν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους από τους αγρότες  μπορούν να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχιά τους, να το κάνουν δηλώνοντας τις καλλιέργειες, όπως έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Χατζηβασιλείου απέστειλε στον Αντιπρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν στις 6/3/2021 και αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Αναλυτικά η επιστολή 

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Π.Ε. Σερρών επλήγη από ισχυρές βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Νέας Ζίχνης. Σήμερα, το πρόβλημα εστιάζεται στα Αγροκτήματα των Τ.Κ. Θολού, Νέας Πέτρας, Πεθελινού, Παραλιμνίου και Αχινού.

Τα αγροτεμάχια παρέμειναν πλημμυρισμένα για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων με τη βοήθεια αντλιών. Παρά το γεγονός της απάντλησης και εξαιτίας της σύστασης των εν λόγω εδαφών, τα οποία κατατάσσονται στα “βαριά εδάφη”, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η καλλιέργειά τους με εαρινές καλλιέργειες, καθώς μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, όπως θα διαπιστώσετε στις συνημμένες αεροφωτογραφίες της 6ης Μαρτίου 2021.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των αγροτεμαχίων είχε καλλιεργηθεί την περασμένη καλλιεργητική περίοδο είτε με βαμβάκι είτε με ηλίανθο είτε με σιτηρά. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη οι αγρότες να έχουν προχωρήσει στις ανάλογες καλλιεργητικές φροντίδες εν όψει προετοιμασίας και σποράς τους με εαρινές καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου έτους 2021, οι αγρότες της εν λόγω περιοχής θα κληθούν να δηλώσουν τα επίμαχα αγροτεμάχια στις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης έτους 2021, να ενεργοποιήσουν τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης και να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς.

Ο αγροτικός κόσμος έχει πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν τις πλημμύρες στις παραπάνω περιοχές, καθίσταται επισφαλής η ορθή καλλιέργεια σημαντικού αριθμού αρδευόμενων εκτάσεων. Ως εκ τούτου, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που καλλιεργούν αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες περιοχές, να τα δηλώσουν σε καθεστώς αγρανάπαυσης επιλέγοντας το πεδίο «Μη διαθέσιμο λόγω ανωτέρας βίας», να ενεργοποιήσουν τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης και να μην χαθούν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για τη χώρα μας.

Ενώ, όσοι από τους αγρότες επιθυμούν να καλλιεργήσουν αγροτεμάχια στις ίδιες περιοχές, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν και να δηλώσουν τις καλλιέργειες, όπως έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •