Κ. Μπούμπας για «Ελληνικός Χρυσός»: «Η Χαλκιδική δεν ανήκει σε μας, αλλά στις επόμενες γενεές και στην Ελλάδα» (Βίντεο)

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Κύρωση επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού και συναφείς διατάξεις», έκανε ο Βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Μπούμπας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούμπα το θέμα είναι τι θα αφήσει πίσω της η εταιρεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τι έχει κάνει στην Τουρκία, στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλα κράτη που δραστηριοποιείται, όπου «στρίβειν δια του αρραβώνος».

«Και επειδή στην Ελληνική Λύση κάνουμε προτάσεις, πέντε προτάσεις θα σας κάνουμε σήμερα για το πώς θα δώσετε μεροκάματο στους ανθρώπους στα ορεινά χωριά, για να μην τους εμπαίζετε. Γιατί στην αρχή μιλούσαμε για πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας, μετά για τέσσερις χιλιάδες, τώρα μιλούν περίπου για χίλιες τριακόσιες. Και αν είναι και εξειδικευμένο προσωπικό, με τι συμβάσεις θα είναι αυτές; Με 800 ευρώ,» τόνισε ο κ. Μπούμπας.

Ο ίδιος επεσήμανε πως έχει βιώματα από την περιοχή, το 1997, είχε πλάνα από την τότε TVX, που έριχνε τα βαρέα μέταλλα μέσα στον Στρυμωνικό Κόλπο και πως το Εθνικό Κέντρο Διαπίστευσης είχε καταγράψει αρσενικό σαράντα εννιά χιλιάδες φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, μόλυβδο δυο χιλιάδες εξακόσιες εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» πρόσθεσε τα εξής:
«Αν είναι οι άνθρωποι να πάρουν ένα μεροκάματο και να το δώσουν στους γιατρούς, όπως παλαιότερα δούλευαν με τις θειούχες ουσίες και τα λιπάσματα από την εποχή του Μποδοσάκη, είναι δώρον άδωρο. Γιατί δεν βάζετε ένα κριτήριο εντοπιότητας σε αυτό που λέμε εμείς ως Ελληνική Λύση;
Ξενοδοχεία: βούτυρο, μέλι, γάλα, τυρί, μόνο από Χαλκιδική. Να δείτε αμέσως πως θα δούλευε η κτηνοτροφία και ο αγροτικός τομέας. Επικονίαση για τους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής στο συγκεκριμένο μέρος θα γίνεται; Μας λέει κανείς;
Γιατί δεν βάζετε κριτήριο εντοπιότητας από τα ορεινά πανέμορφα χωριά της Χαλκιδικής να δουλεύουν σε πρώτη φάση με το κριτήριο εντοπιότητας στις μεγάλες τουριστικές μονάδες; Δεν μιλάω για μεγάλη εξειδίκευση. Καμαριέρες, κηπουροί. Αμέσως θα δινόταν ένα μεροκάματο. Γιατί δεν κάνατε αυτές τις κινήσεις;
Αυτή η εταιρεία, λοιπόν, είναι ανακόλουθη. Η TVX δηλώνει πτώχευση.
Αφήνει χρέος τεράστιο, μισθούς απλήρωτους το 1997-1998. Εξαγοράζεται 11 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αποδίδονται εκεί που έπρεπε να αποδοθούν γιατί έπρεπε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και καλώς έγινε αυτό. Τρώμε πρόστιμο και από την Κομισιόν, διότι ήταν κατά 5% μέσα ο «Άκτωρ» -άσχετο- στη σύνθεση της εταιρείας. Κι έρχεται η Eldorado. To 2013, εγώ ως περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ως περιφερειακοί τότε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τι βλέπουμε; Στην επιτροπή ήταν η ίδια η Eldorado ελεγκτής και ελεγχόμενος.
Είναι παλιά η ιστορία. Είναι παλιά η αμαρτία, κυρίες και κύριοι. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Ο Κυριάκος Βελόπουλος το ανακάλυψε αυτό τότε. Εγώ δεν πλέκω εγκώμιο, αλλά αυτή είναι η ιστορία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2013. Και μου έρχονται εμένα αυτές οι μετρήσεις; Και σήμερα δεν λογοδοτούμε εμείς για τις επόμενες γενεές, για τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονα; Τι θα τους παραδώσουμε;
Ακούστε τι κάνει αυτή η εταιρεία. Πάει στην Τουρκία. Είναι δύσκολες οι λέξεις. Πάει στο Κισλαδάγκ και στο Efemcukuru. Και τι κάνει; Μόλις θέλει να ξεφύγει, πάει και κάνει μια θυγατρική, την Alamos Gold, η οποία ρυπαίνει το περιβάλλον στον δήμο Τσανάκαλε, εδώ και χρόνια. Έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι εκεί. Η μόλυνση είναι μεγάλη.
Πάει, λοιπόν, και αγοράζει πριν τέσσερα χρόνια μια άλλη εταιρεία, η οποία λέγεται Integra Gold. Γιατί το κάνει αυτό; Μα κάνει την τακτική της TVX. Μόλις βρει τα ζόρια θα πάει στο δορυφόρο της. Κάνει μεταφορά της έδρας από το Βανκούβερ στο Κεμπέκ για να θολώσει τα νερά. Πουλάει τέσσερα ορυχεία το 2016 στην Κίνα.
Είναι τακτική προσφιλής της συγκεκριμένης εταιρείας να την κάνει με «ελαφρά πηδηματάκια» μόλις βρει τα ζόρια. Και μιλάτε για επένδυση; Εσείς δεν ξέρετε ποια είναι η TVX; Πώς θα γίνεται η εξόρυξη του χρυσού; Γιατί στην Πέργαμο, στην αρχαιοελληνική αυτή πόλη της Μικράς Ασίας, οι Τούρκοι αντέδρασαν και πήγαν μετά στα ανοιχτά της Σμύρνης. Είναι χαμηλό IQ;
Έχετε ακούσει στη Ρόσια Μοντάνα στη Ρουμανία τι έχει κάνει μέχρι και το 2010 μια άλλη θυγατρική, η Gabriel; Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι, με τη μόλυνση που έχει κάνει στην Τρανσυλβανία. Έχετε ακούσει για τη μόλυνση από χρυσό στη Βάγια Μάρε, από εταιρεία που συνεργαζόταν με τη συγκεκριμένη και μιλάτε για ποιόν της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Σερβία, Βραζιλία, Τουρκία και Ελλάδα;
Χώρια το ότι αύριο μεθαύριο μια θυγατρική εταιρεία, η τουρκική, μπορεί να διαχειρίζεται τον υποτιθέμενο χρυσό της Χαλκιδικής.
Διαβάζοντας κάποιες μελέτες βλέπω ότι η περιεκτικότητα του χρυσού είναι 0,89 γραμμάρια τον τόνο. Αυτά λένε οι μελέτες εδαφολόγων. Δεν με νοιάζει πού ανήκει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο καθηγητής εδαφολογίας. Εγώ βλέπω εδώ ότι στις παλιές μεταλλευτικές δραστηριότητες ανά τους αιώνες αυτά είναι τα μαύρα μαντάτα που θα πάρει ο Αριστοτέλης. Γινόταν μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά με την παραδοσιακή αξίνα. Τώρα οι δυνατότητες είναι όσα έβγαζαν οι αρχαίοι ημών σε ένα χρόνο, να τα βγάζει η εταιρεία με τη μέθοδο πυρομεταλλουργικής ακαριαίας τήξης σε ένα εικοσιτετράωρο.
Τι σημαίνει αυτό; Ο χρυσός δεν είναι καθαρός. Είναι μαζί με άλλα μεταλλεύματα. Άρα, που πάει; Πάει έξω. Πώς πάει έξω; Με εμπλουτισμό.
Άρα, η Ελλάδα τι παίρνει; Δεν το λέω. Το αντιλαμβάνεστε. Δεν είναι καθαρός χρυσός. Το 98% του προϊόντος είναι κατάλοιπο. Είναι απόβλητο. Χώρια το ότι υπάρχει ο ετερνίτης μέσα. Τι είναι ο ετερνίτης; Διαβάστε; Είναι καρκινογόνος ουσία αμιάντου.
Και μιλάμε για επένδυση όταν ο Δασικός Συνεταιρισμός της Χαλκιδικής είναι από τους μεγαλύτερους μετά τα Απέννινα της Ιταλίας στην Ευρώπη από το 1937 και ο μέσος υλοτόμος βγάζει δύο τόνους ξύλα την ημέρα; Όμως οι ίδιοι οι υλοτόμοι ανανεώνουν το δάσος. Η μελέτη γιατί μιλούσε; Για 317.000 στρέμματα. Έχουν πέσει στις 243.000. Αποψίλωση δάσους στις Σκουριές.
Είναι οι Σκουριές, Μαντέμ Λάκκος, είναι η Ολυμπιάδα, είναι και το Στρατώνι. Βγαίνει το 1997 ο Ναούμ σε δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ήταν ο Ευαγγελάτος στο δελτίο ειδήσεων. Παρουσιάζει έγγραφο όπου στα όρια και τη δικαιοδοσία της TVX ήταν ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Το Παγγαίο ανήκε στην TVX, στην Eldorado. Τι μας λέτε; Στο Κιλκίς υπάρχουν 91.000 στρέμματα. Έρευνες έχουν γίνει στις Σέρρες. Έρευνες έχουν γίνει στον Βαθύλακκο Δράμας. Έρευνες στα μεταλλεία της Θράκης. Τι θα το κάνουμε;
Εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά πρώτα διαφυλάσσουμε τον εθνικό πλούτο. Η Φιλανδία που έχει χρυσορυχεία είχε ατύχημα και ρήγμα στο φράγμα της. Μπορείτε να εμπιστεύεστε την Ευρώπη; Εμείς ως Ελληνική Λύση φωνάζουμε για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακούγιου; Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν φωνάζει κανένας. Κανείς δε μιλάει και οι Τούρκοι παραβιάζουν τις φινλανδικές συνθήκες. Στο Κοζλοντούι δεν έχουμε διαρροή; Βλέπετε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τίποτα;
Ακούστε να δείτε. Θα έχουμε ερινύες. Θα δείχνουμε το πριν και το μετά. Διαφυλάξτε την Ελλάδα, την εθνική κληρονομιά! Η Χαλκιδική δεν ανήκει σε μας. Ανήκει στις επόμενες γενεές και ανήκει στην Ελλάδα. Ανήκει στα παιδιά μας. Στον βωμό του χρήματος ένα δάσος, μία θάλασσα και οι κάτοικοι που μπορούν να έχουν μεροκάματο, δεν τους αφήνεις βορά σε μία εταιρεία που κάνει κολπάκια ανά τον κόσμο, κάνει δορυφόρους και θυγατρικές σε Τουρκία, σε Ρουμανία και μολύνει το περιβάλλον.
Αναλογιστείτε, κύριοι, τις ευθύνες σας. Ξέρω ότι θα περάσει λόγω πλειοψηφίας, αλλά μελέτηστέ το. Ψάξτε το περισσότερο, γιατί τα μηνύματα δεν είναι καλά για το περιβάλλον και η μάνα γη ανήκει σε όλους. Αν η σιωπή είναι χρυσός, η αντίδραση πολλές φορές, λέει ένα ρητό, μπορεί να είναι πλατίνα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •