«Λαϊκή Συσπείρωση» Βισαλτίας: «Πλήρως εναρμονισμένος με τις προσταγές της κυβέρνησης ο προϋπολογισμός»


Του Γεράσιμου Λάγιου
Δημοτικός Σύμβουλος Βισαλτίας
της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τι άλλο θα δούμε στο δημοτικό συμβούλιο Βισαλτίας. Την Τρίτη 23/03 έγινε με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2021. Ενός προϋπολογισμού πλήρως εναρμονισμένου με τις προσταγές της κυβέρνησης, όπως συνέβη με όλους τους δήμους του νομού Σερρών.

Ενός προϋπολογισμού που υπακούει στους γενικούς κανόνες της πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και περιλαμβάνει:

– Διατήρηση της πολύ χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Αναφορικά να πούμε πως συνολικά για όλους τους δήμους πανελλαδικά, οι ΚΑΠ ανέρχονται σε 2.560 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο οι αμοιβές προσωπικού προϋπολογίζονται σε 2.609 εκ ευρώ !! Το σύνολο δηλαδή των ΚΑΠ δεν καλύπτει ούτε τις αμοιβές προσωπικού.

– Αύξηση των εσόδων από τα λεγόμενα «ιδία έσοδα» των δήμων που δεν είναι τίποτα άλλο από τα τέλη και οι φόροι με τα οποία επιβαρύνουν τους δημότες τους.

Στο δήμο Βισαλτίας αυτή η αύξηση είναι πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ. Αιχμή τους σε αυτή την φάση η λεγόμενη διασταύρωση των τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους. Μια ρύθμιση ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά στηρίζει η Κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία της ΚΕΔΕ και που δεν ήρθε να διασταυρώσει το αληθές των δηλωμένων τετραγωνικών της λαϊκής κατοικίας όπως παραπλανητικά αναφέρεται αλλά ήρθε να εντάξει στον Προκρούστη του ταμείου των δήμων το σύνολο των στεγασμένων χώρων του νοικοκυριού – όπως είναι οι αποθηκευτικοί χώροι , τα γκαράζ κλπ που μέχρι τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέλη και φόρους και τώρα στο σύνολο τους θα καλούνται να περάσουν από το ταμείο και του Δήμου. Σαν σύνολο οι ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ για το 2021 στους Δήμους θα ξεπεράσουν τους ΚΑΠ κατά 500 εκ ευρώ.

Αυτόν τον προϋπολογισμό τον υπερψήφισαν οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι. Καταψήφισε μόνο ο εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μάλιστα, στις τοποθετήσεις τους τόσο αντιδήμαρχοι, όσο και επικεφαλής παρατάξεων τον χαρακτήρισαν «μη αναπτυξιακό». Προφανώς θέλουν περισσότερη «ανάπτυξη», όπως και η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ανάπτυξη που δίνει τις ιαματικές πηγές στους ιδιώτες.

Για το 2021 οι επιχορηγήσεις, πανελλαδικά σε όλους τους δήμους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για επενδυτικές ανάγκες προβλέπονται ότι θα φτάσουν 1.145 εκ ευρώ.

Βέβαια, οι παραπάνω επιχορηγήσεις και δεν έχουν ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες για βασικές υποδομές, και η ανυπαρξία τους σε περιοχές και δήμους της χώρας, όπως ο δήμος Βισαλτίας τσακίζει την ζωή και το βιός των εργατικών λαϊκών στρωμάτων και έρχονται διαρκώς και με καταστροφικό τρόπο στην επιφάνεια, όπως για παράδειγμα όλες οι πλημμύρες που πνίγουν κυριολεκτικά το δήμο μας.

Στη συζήτηση, λοιπόν, αυτού του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού χωρίς ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, χωρίς ουσιαστικά έργα αντιπυρικής προστασίας, χωρίς καμία προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου, με μειωμένα ποσά σε υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, οι 26 που τον υπερψήφισαν, ξεκίνησαν έναν απίθανο, ωριαίο καβγά για την αποζημίωση συνεργατών του δημάρχου.
Το δάσος καίγεται, το σπίτι μας καίγεται κι εμείς…

Να επανέλθουμε στην ουσία. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει συγκεκριμένη θέση.
Η αντίληψη μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιο της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας. Να αναπτύσσονται οι αναγκαίες κάθε φορά υποδομές για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτή τη ματιά στεκόμαστε ως Λαϊκή Συσπείρωση απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές και οργανώνουμε την πάλη, τη διεκδίκηση και την εναντίωση μας – μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος – σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές και στη Τοπική διοίκηση.

• Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.

• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.

• Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης.

• Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

• Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

• Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση , μόλυνση νερού και αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.

• Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Κοινοποίηση