Εκπαίδευση τουαλέτας για κουτάβια: Πλήρης οδηγός!

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, όταν υιοθετούμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια μας, σίγουρα, δεν είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας. Η υγεία, η διατροφή, τα παιχνίδια μαζί του και άλλου είδους ανάγκες έχουν προτεραιότητα. Ωστόσο, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι βασικό μας μέλημα και καλό είναι να μπει σε πρόγραμμα.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα και θέλετε να πάρετε μια ιδέα τι προϋποθέτει η εκπαίδευση της τουαλέτας, ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει.

Πότε ξεκινάω την εκπαίδευση

Το ιδανικό είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας να ξεκινάει από τη στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο σπίτι. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πιστέψτε μας, είναι καλύτερο να μπαίνει σε πρόγραμμα και ρουτίνα από την αρχή.
Επιπλέον, ισχύει το ίδιο πράγμα που ισχύει και με τους ανθρώπους. Η εκμάθηση οποιουδήποτε πράγματος είναι γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη σε μικρή ηλικία. Τα κουτάβια εκπαιδεύονται γρηγορότερα τις πρώτες οχτώ με δεκαεφτά εβδομάδες, καθώς είναι μέρος της φυσικής τους ανάπτυξης.
Στο φυσικό περιβάλλον τα κουτάβια αποκτούν καλές συνήθειες από τη πρώτη στιγμή λόγω της μητέρας τους. Η μανούλα-σκυλίτσα γλείφει τα νεογέννητα, για να ενθαρρύνει την ανάγκη τους για τουαλέτα και μετά καθαρίζει. Καθώς τα κουτάβια αναπτύσσονται, αντιγράφουν τη μανούλα τους και πηγαίνουν τουαλέτα εκτός φωλιάς.
Όλος αυτός ο πρόλογος γίνεται, για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι στη φύση των κουταβιών να αποκτούν καλές συνήθειες και εκπαιδεύονται από πολύ μικρή ηλικία υπακούοντας τη μητέρα τους.
Επομένως, με λίγη προσπάθεια παραπάνω το ίδιο θα κάνουν και με μας.
Τα ορφανά κουτάβια συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μέχρι να εκπαιδευθούν να πηγαίνουν έξω τουαλέτα, καθώς δεν είχαν καμιά οδηγία από τη μητέρα ή τα αδέρφια τους. Επιπλέον, παίζει ρόλο και η ράτσα του σκύλου. Οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων έχουν μικρότερη κύστη και πεπτικό σύστημα, οπότε είναι πιθανότερο να έχουν «ατυχήματα» στο σπίτι.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι σημαντική;

Ανεξάρτητα από το αν το σκυλάκι κοιμάται μέσα στο σπίτι ή έχει δικό του σπιτάκι έξω από τη πόρτα μας, όλοι οι σκύλοι εκπαιδεύονται στην τουαλέτα!
Τα οφέλη της εκπαίδευσης για το σκυλάκι είναι:
• Χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σκυλί και το αφεντικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να μένει στο σπίτι.
• Μπορούμε να το παίρνουμε σε σπίτια ξένων ή φίλων χωρίς φόβο ότι θα «οικειοποιηθεί» το χαλί τους!
• Μαθαίνει να πηγαίνει τουαλέτα σε κατάλληλα μέρη και όχι όπου νά ‘ναι με κίνδυνο τη ζωή του.
• Είναι σωστός και ευγενικός συνοδηγός, καθώς δεν λερώνει το αυτοκίνητο.
• Δεν λερώνει το σπιτάκι ταξιδιού, όταν πηγαίνουμε διακοπές
• Μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας σε διάφορους χώρους εστίασης, για να μη μένει μόνο του στο σπίτι.
• Αν το κατοικίδιο ουρήσει μέσα στο σπίτι, ενώ δεν το κάνει ποτέ, ίσως έχει πρόβλημα στο ουροποιητικό ή πεπτικό σύστημα. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα και έχουμε σώσει το φιλαράκι μας.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας σε σπίτι με κήπο ή αυλή

Ένα σκυλάκι που ζει σε σπίτι με κήπο έχει κάποια εύκολα προνόμια, ένα εκ των οποίων είναι η τουαλέτα έξω ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Παρόλο που δεν είναι σωστό να βγάζουμε βόλτα στη πόλη ένα κουτάβι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο κήπος είναι μια χαρά. Αν η αυλή μας είναι περιφραγμένη και δεν έχει πρόσβαση ξένος σκύλος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Χρήσιμα αντικείμενα για εκπαίδευση σε κήπο

• Φτυαράκι για τις ακαθαρσίες
• Κλουβί εκπαίδευσης σκύλων
• Καθαριστικό εξωτερικού χώρου
• Ειδικά μαξιλαράκια τουαλέτας

Πως εκπαιδεύω το κουτάβι να πηγαίνει τουαλέτα στον κήπο

1) Καθορίζω συγκεκριμένες ώρες φαγητού και παρατηρώ πότε πίνει νερό.
2) Κάθε μισή με μία ώρα και οπωσδήποτε μετά από φαγητό και παιχνίδι το βγάζω έξω στον κήπο.
3) Βρίσκω ένα συγκεκριμένο σημείο στον κήπο για τουαλέτα και λέω «πήγαινε τουαλέτα» ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές.
4) Δεν παίζω με το σκυλάκι και δεν του αποσπώ τη προσοχή, όταν το βγάζω έξω για τουαλέτα, γιατί πρέπει να μάθει ότι αυτή η στιγμή είναι μόνο για αυτό.
5) Επαινώ το κουτάβι λέγοντας «μπράβο, καλό αγόρι», μόλις πάει τουαλέτα στον κήπο και του δίνω μια λιχουδιά, αλλά με προσοχή στη ποσότητα.
6) Στη συνέχεια, το βάζω μέσα στο σπίτι, διότι άλλες είναι οι ώρες του παιχνιδιού και άλλες της τουαλέτας. Με αυτόν τον τρόπο δεν του δίνω μπερδεμένα μηνύματα.
• Το κάθε μισή με μία ώρα είναι χρόνος κατά προσέγγιση. Δεδομένου ότι το κάθε σκυλί είναι διαφορετικό, μπορεί να χρειαστεί να αυξομειώσουμε τον χρόνο διαλείμματος.

Συμβουλή
• Η έξοδος στον κήπο για τουαλέτα δεν σημαίνει ότι το σκυλάκι μένει ακίνητο. Τουναντίον, κυκλοφορεί, εξερευνεί τον κήπο, μυρίζει και αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον.
• Καθαρίζουμε το σημείο αφού το σκυλάκι πάει τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν το ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιεί τον κήπο για αυτόν τον σκοπό.
• Αν πιάσουμε το κουτάβι να πηγαίνει τουαλέτα σε λάθος σημείο, λέμε «όχι!». Στη συνέχεια, του υποδεικνύουμε το σωστό σημείο, για να συνηθίσει να πηγαίνει εκεί τουαλέτα.
• Η εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά οφείλουμε να έχουμε υπομονή. Η τοποθέτηση φορητής τουαλέτας στην εξώπορτα κατά την εκπαίδευση, δεν είναι σωστή πρακτική. Με αυτόν τον τρόπο μπερδεύουμε το σκυλάκι και καθυστερούμε τη διαδικασία.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας σε σπίτι χωρίς κήπο

Τα κουταβάκια που μένουν σε διαμέρισμα έχουν μια σειρά από άλλες ανάγκες για τη τουαλέτα τους, σε σχέση με αυτά που έχουν κήπο. Οι τουαλέτες σκύλων για εσωτερικό χώρο είναι πολύ χρήσιμες, κατάλληλες και για εξωτερικό χώρο και ταιριάζουν στο μπαλκόνι ή σε προαύλιο χώρο.

Χρήσιμα αντικείμενα για εκπαίδευση σε διαμέρισμα

• Κλουβί εκπαίδευσης σκύλων
• Φορητή τουαλέτα
• Σακούλες απορριμμάτων για σκύλους

Πως κάνω την εκπαίδευση της τουαλέτας σε διαμέρισμα

1) Καθορίζω συγκεκριμένες ώρες φαγητού και παρατηρώ πότε πίνει νερό.
2) Κάθε μισή με μία ώρα και οπωσδήποτε μετά από φαγητό και παιχνίδι πηγαίνω το κουτάβι στη φορητή τουαλέτα.
3) Τοποθετώ το σκυλάκι στην επιφάνεια της τουαλέτας και δίνω την εντολή.
4) Δεν παίζω με το σκυλάκι και δεν του αποσπώ τη προσοχή, όταν το πηγαίνω για τουαλέτα, γιατί πρέπει να μάθει ότι αυτή η στιγμή είναι μόνο για αυτό.
5) Επαινώ το κουτάβι λέγοντας «μπράβο, καλό αγόρι», μόλις πάει τουαλέτα στον κήπο και του δίνω μια λιχουδιά, αλλά με προσοχή στη ποσότητα.
6) Αφού έχω επαινέσει το σκυλάκι, του επιτρέπω να βγει έξω από το γιογιό.
7) Όταν το σκυλάκι μυρίζει τη περιοχή γύρω από το γιογιό, σημαίνει ότι δεν έχει άγχος, οπότε το επαινούμε. Ωστόσο, δεν του επιτρέπουμε να παίζει με το γιογιό, ούτε να κοιμάται εκεί, παρά μόνο να πηγαίνει τουαλέτα.

Συμβουλή
• Το κάθε μισή με μία ώρα είναι χρόνος κατά προσέγγιση. Δεδομένου ότι το κάθε σκυλί είναι διαφορετικό, μπορεί να χρειαστεί να αυξομειώσουμε τον χρόνο διαλείμματος.
• Η έξοδος στον κήπο για τουαλέτα δεν σημαίνει ότι το σκυλάκι μένει ακίνητο. Τουναντίον, κυκλοφορεί, εξερευνεί τον κήπο, μυρίζει και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον που μένει.
• Αν πιάσουμε το κουτάβι να πηγαίνει τουαλέτα σε λάθος σημείο ή το πάτωμα, λέμε «όχι!». Στη συνέχεια, το πηγαίνουμε στη φορητή τουαλέτα-γιογιό, για να συνηθίσει.
• Καθαρίζουμε αμέσως το συνθετικό γρασίδι από τις ακαθαρσίες του σκύλου, για να μη μεταφέρει κάτι στο υπόλοιπο σπίτι.
Τοποθετούμε τα απορρίμματα σε ειδικές σακούλες σκύλων.
• Τα κουτάβια αναγνωρίζουν από τη μυρωδιά το γιογιό τους, ωστόσο, πρέπει να τα καθαρίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τι κάνω, όταν πρέπει να φύγω από το σπίτι

Η εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα συνεχίζεται κανονικά ακόμα και όταν λείπουμε από το σπίτι μας. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό είναι η περιορισμένη πρόσβαση του κουταβιού στο σπίτι. Δεν επιτρέπουμε στο κουτάβια να κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι, χωρίς να είμαστε παρόντες.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψουμε το πολύ μια ώρα από το σπίτι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλουβί σκύλων. Τοποθετούμε κάτω το απορροφητικό μαξιλάρι, μια κουβέρτα, μερικά παιχνίδια και…το κουτάβι!
Το κλουβί σκύλων είναι μια διαδεδομένη μέθοδος φύλαξης και εκπαίδευσης, διότι το σκυλάκι μένει προστατευμένο από κινδύνους και μαθαίνει να συγκρατεί την τουαλέτα του. Ωστόσο, επειδή είναι μωρό, βάζουμε απορροφητικό μαξιλάρι για παν ενδεχόμενο. Αν χρειάζεται να λείψουμε περισσότερες ώρες από το σπίτι μας, καλό είναι να αφήσουμε το σκυλάκι σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, όπως το δωμάτιο μας ή τη κουζίνα. Επίσης, μπορούμε να περιφράξουμε κάποιο σημείο του σπιτιού, για να μείνει το κουτάβι ασφαλές.
Μπορεί ένα κουτάβι να είναι σε φάση εκπαίδευσης και να δείχνει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο, δεν παύει να είναι μωρό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή και ειδικά, όταν είναι μόνο του στο σπίτι και μπορεί να φοβηθεί, να μας ουρήσει στο χαλί. Καλό είναι το δάπεδο να είναι συμπαγές και να μη πορώδες.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας το βράδυ

Το πρώτο πράγμα που λαμβάνουμε υπόψη είναι που θα κοιμάται το κουτάβι. Όποιο δωμάτιο του σπιτιού κι αν επιλέξουμε, καλό είναι να μένουμε σταθεροί σε αυτό, διότι είναι δύσκολο να αλλάζουν μέρη που έχουν συνηθίσει και αγαπήσει.
Αν η μέθοδος εκπαίδευσης της τουαλέτας και όχι μόνο είναι το κλουβί σκύλων, καλό είναι να κοιμούνται σε αυτό.
Το crate προσφέρει τα εξής οφέλη:
• Έχει το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να αποθαρρύνει το κουτάβι να το καταστρέφει.
• Είναι περιφραγμένο και δεν επιτρέπει στο κουτάβι να περιφέρεται ανεξέλεγκτα στο σπίτι και να ουρεί στο πάτωμα.
• Είναι καγκελωτό, ώστε μας επιτρέπει να ακούμε και να βλέπουμε το κατοικίδιο, όποτε μας ειδοποιεί για τουαλέτα.
• Το πάτωμα του crate είναι μη πορώδες. Μπορούμε εύκολα να τοποθετούμε απορροφητικό μαξιλάρι για την αποφυγή ατυχημάτων.
Τα διαλείμματα για τουαλέτα δεν ισχύουν μόνο για τις πρωινές ώρες της μέρας, αλλά και τις βραδινές. Τον πρώτο καιρό χρειάζεται να βάζουμε ξυπνητήρια, για να βγάζουμε τον σκύλο έξω για τουαλέτα. Τα περισσότερα σκυλάκια μαθαίνουν γρήγορα να συγκρατούν τη τουαλέτα τους για το πρωί ή μας ξυπνάνε μόνα τους αν θέλουν να βγουν έξω.

Συμπερασματικά, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις όλων, όσοι έχουμε σκυλάκι. Ωστόσο, δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία, καθώς μερικά σκυλάκια εκπαιδεύονται πιο αργά. Η υπομονή, η ενθάρρυνση και η τήρηση της ρουτίνας επιδρούν θετικά στη ψυχολογία του σκύλου και κάνουν την εκπαίδευση ευκολότερη.

Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets.gr, ενός blog αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους.

Κοινοποίηση