«Δοξόμπους»: Η ταινία του 1987 που φέρεται να διαδραματίζεται στον Μύρκινο του 14ου αιώνα και έφτασε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης

«Δοξόμπους» είναι το όνομα ενός βυζαντινού χωριού και η ταινία αφηγείται μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη μεσαιωνική Μακεδονία τον 14ο αιώνα, όταν ξεσπάει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος στο Βυζάντιο. Ένας νεαρός από το Δοξόμπους –ο Ξένος- θα ζήσει όλη την ανεμοζάλη του πολέμου, μεγαλώνοντας πρώτα σ’ ένα μοναστήρι και συμμετέχοντας στη συνέχεια στον εμφύλιο.

Η ήττα του αυτοκράτορα και ο θρίαμβος των επαναστατών, στις τάξεις των οποίων διακρίθηκε ο Ξένος για τα ηρωικά του κατορθώματα θα του αποφέρουν σαν βραβείο και αμοιβή για τη γενναιότητά του το ίδιο του το χωριό, το Δοξόμπους. Ο Ξένος, ένα νέο είδος ηγέτη, θα εδραιώσει την εξουσία του, αλλάζοντας τελείως τη ζωή των φτωχών χωρικών.

Στα Βυζαντινά χρόνια με το όνομα Δοξόμπος ή Δοξόμπους αναφέρεται ο Μύρκινος, του Δήμου Νέας Ζίχνης και πιθανολογείται ως ένας από τους παράλιους οικισμούς της αρχαίας Κερκινίτιδας λίμνης (σήμερα αποξηραμένης λίμνης Αχινού), όπως αναφέρει το wikipedia.
Το χωριό έγινε πανελλήνια γνωστό το 1988 μέσα από την ταινία «Δοξόμπους», η οποία υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στον Μύρκινο του 14ου αιώνα.

Σκηνοθεσία
Φώτος Λαμπρινός
Παραγωγή
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Lampa Ltd
Σενάριο
Φώτος Λαμπρινός
Πάνος Θεοδωρίδης
Ηθοποιοί
Βασίλης Γκόπης
Νίκος Βρεττός
Κώστας Σαντάς
Λάζαρος Ανδρέου
Άκης Σακελλαρίου
Στέλιος Καπάτος
Βαρβάρα Μαυρομάτη
Αλέξης Μύγας
Τάσος Παλαϊτζίδης
Πάνος Θεοδωρίδης
Στέφανος Κυριακίδης

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •