Επιμνημόσυνη δέηση από τον «Αριστοτέλη» Βαλτερού στη μνήμη του Θρακικού ελληνισμού που σφαγιάστηκε κατά την γενοκτονία

Η 6η Απριλίου είναι ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Ήταν 6 Απριλίου 1914 Κυριακή του Πάσχα, όταν ξεκίνησε ένας από τους μεγαλύτερους διωγμούς Ελλήνων του 20ου αιώνα, αυτός των Θρακών.

Η Ανατολική Θράκη βρισκόταν στην κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με έντονη την παρουσία των Θρακών, αριθμώντας περίπου 300.000 Έλληνες. Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή ενοχλούσε τους Τούρκους, οι οποίοι επιθυμούσαν την απομάκρυνση τους για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Ενέργειες όπως ο εμπορικός αποκλεισμός, βαριά φορολογία, λεηλασίες και τρομοκρατικές επιθέσεις, προηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα για την απαλοιφή του Ελληνικού στοιχείου. Οι τακτικές τους επικεντρώθηκαν σε όλη την Θρακιώτικη περιφέρεια όπως την Αδριανούπολη, την Αρκαδιούπολη αλλά και τη Βιζύη όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός Ελληνορθόδοξων κατοίκων. Παρά τα εξαντλητικά αυτά μέτρα από τους Τούρκους, οι Θράκες παρέμειναν στον τόπο τους, γεγονός που τους οδήγησε να εντείνουν τα μέτρα με δολοφονίες, ομαδικές σφαγές, βιασμούς, βασανιστήρια, εκτοπισμούς και ένταξη σε τάγματα εργασίας.

Η 6η Απριλίου 1914 σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος τους Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους, αναγκάζοντας τους Θρακιώτες να εγκαταλείψουν εν τέλει την Ανατολική Θράκη. Ήταν Κυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ».
Συνολικά 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε τάγματα εργασίας. Από αυτούς, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψαν στις εστίες τους μόνο 50.000. Οι υπόλοιποι 46.000 πέθαναν από τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες. Τις απαρχές βέβαια των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού τις βρίσκουμε στο χώρο της Βόρειας Θράκης ( Ανατολικής Ρωμυλίας) το 1906. Τότε που οι Βούλγαροι με την εθνικιστική τους μανία οργάνωσαν τις σφαγές και τις διώξεις στην Αγχίαλο και σε άλλες πόλεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου που εξανάγκασαν πολλούς Έλληνες να καταφύγουν στην τουρκοκρατούμενη Ανατολική και Δυτική Θράκη και οι περισσότεροι στην ελεύθερη Ελλάδα.

Στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο 2006,αποφασίστηκε η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Για τον λόγο αυτό, Ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Βαλτερού Σερρών θέλοντας να τιμήσει τους νεκρούς προγόνους μας, τέλεσε σήμερα Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στον Ι.Ν Αγίας Τριάδος Βαλτερού Σερρών επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του Θρακικού ελληνισμού που σφαγιάστηκε κατά την γενοκτονία του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής και μοίρασε flyers με αναφορές ιστορικών γεγονότων που χάραξαν την πορεία των Θρακών.

Η διοργάνωση του μνημοσύνου που τέλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Βαλτερού Σερρών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» σήμερα Κυριακή 4 Απριλίου 2021 δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έκφραση μίσους και αντεκδίκησης προς τους δράστες του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αντίθετα αποτελεί έκφραση οφειλόμενης τιμής και ιερού χρέους προς τα Θύματα της Γενοκτονίας.
Τον στολισμό για τα κόλλυβα της Θρακικής Γενοκτονίας επιμελήθηκαν: Εύη Τυχάλα και Πέτρος Νάτσιος.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •