Καθολική αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα- Διπλασιάστηκε ο αριθμός διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη σε 20 μέρες


Στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μία καθολική αύξηση των νέων κρουσμάτων, είναι η «ματιά» των λοιμωξιολόγων, όπως δήλωσε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει σε όλη την επικράτεια και συνολικά έχουμε 85% κάλυψη των κλινών ΜΕΘ-COVID. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας αυξάνει καθημερινά, με αποκορύφωμα την αύξηση κατά 31 άτομα των διασωληνωμένων ασθενών εχθές, γεγονός που μας θυμίζει την ισχυρή παρουσία του ιού σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 μέρες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ακόμα την επόμενη εβδομάδα.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, παρά την αύξηση των νέων διαθέσιμων κλινών για COVID-19, η κάλυψη των απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε το 62%.

Σημαντική αύξηση, ωστόσο, παρουσιάζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αν και η αυξητική τάση εμφανίζει μία ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό.

Αύξηση των κρουσμάτων βλέπουμε και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σάμος και η Λέσβος.

Σήμερα συνολικά νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που μας πέρασε τις 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Φάνηκε μία πρώτη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα. Όμως, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Με βάση τις νέες νοσηλείες, που αποτελούν έναν πιο αξιόπιστο σκληρό δείκτη, συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης αναπαραγωγής είναι περίπου ίσος με τη μονάδα, με χαμηλότερο αριθμό λίγο στη Νότια Ελλάδα, αλλά και αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα που ο δείκτης είναι πάνω από 1, στο 1,1.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •