Δ. Τεμπονέρας στον Focus FM: «Αντεργατικό το εργασιακό νομοσχέδιο-Πάει περίπατο οποιαδήποτε οικογενειακή, οικονομική ζωή»


Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες μίλησε στον Focus FM 103.6 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο γνωστός δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας. Θεσμοθετείται επίσημα το λεγόμενο 10ωρο, επισήμανε.

«Ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να “ζητήσει” από τον εργαζόμενο αντί για το 8ωρο του, σε μία περίοδο αναφοράς και εντός του ίδιου εξαμήνου, να δουλεύει μέχρι και δύο ώρες παραπάνω με την υποχρέωση να αναπληρωθούν αυτές οι ώρες, δηλαδή να δουλέψει λιγότερο ο εργαζόμενος σε μια άλλη περίοδο αναφοράς ή να συμψηφίσει τις επιπλέον ώρες με ρεπό ή άδεια», ανέφερε τονίζοντας ότι «τη μία εβδομάδα ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10 ώρες και την επόμενη 6 ώρες, την μεθεπόμενη πάλι 10 ώρες… πάει περίπατο οποιαδήποτε κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι «το πακέτο είναι τόσο αντεργατικό που, προκειμένου να μη “σηκώσει” αντιδράσεις αλλά και να εφαρμοστεί στην πράξη, προϋποθέτει τη διάλυση των συνδικάτων».

«Η κυβέρνηση με το πακέτο διευθέτησης του χρόνου εργασίας φέρνει ως υπόβαθρο τη διάλυση του συνδικαλιστικού νόμου. Πάει περίπατο το δικαίωμα της απεργίας, αφού πλέον θα ποινικοποιείται η απεργιακή δράση και ταυτόχρονα μπαίνει ως προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα να έχουν ως προσωπικό ασφαλείας περίπου το 1/3 των εργαζομένων τους. Αν συμβεί αυτό, πρακτικά το δικαίωμα της απεργίας αδρανοποιείται» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

«Όταν τέθηκε στην Ευρωβουλή το ζήτημα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην αποσύνδεση, δηλαδή το να μην ενοχλείται ο εργαζόμενος σε ώρες εκτός ωραρίου, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν το ‘πάγωμά’ του, το να μην ισχύσει η τροπολογία», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 135 χρόνια από την κατάκτηση του 8ωρου από την εργατική τάξη στην Αμερική. 135 χρόνια μετά, τέτοιες αντεργατικές ρυθμίσεις μας γυρίζουν σε προ-δημοκρατικές εποχές, τόνισε.

Ακούστε όλα όσα είπε εδώ.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •