«Πράξεις για την Μακεδονία»: Επίσκεψη από τον Χρ. Παπαστεργίου σε Ημαθία και Πέλλα

Τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Πέλλας επισκέφθηκε (χθες Πέμπτη 15-04-2021), ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Θόδωρο Παπακωνσταντίνου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Κουλούρα, όπου μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Τάσο Χαλκίδη περιηγήθηκαν σε κατεστραμμένες καλλιέργειες. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Βέροια, από την προϊσταμένη κ. Μαρία Παππά για τα κρίσιμα θέματα του οργανισμού και τις αποζημιώσεις. Στη συνάντηση μετείχε και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας κ. Κώστας Ασλάνογλου.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Νάουσα και στον οινοποιητικό συνεταιρισμό VAENI, όπου ο πρόεδρος κ. Γιώργος Φουντούλης εξέθεσε τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στην διάθεση του κρασιού και τον κίνδυνο να μην τρυγηθεί η επερχόμενη παραγωγή.

Τέλος, στο Δημαρχείο της Σκύδρας έγινε διεξοδική συζήτηση για το σύνολο των επειγόντων θεμάτων, με στελέχη της Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων κ. Σταύρο Χριστοδούλου και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας κ. Πάνο Πασάκη. Στην συνάντηση μετείχε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Ανεστάκης.

Μετά τις συναντήσεις σε δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Οι ζημιές από τον παγετό είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και σε αρκετές περιοχές ολοσχερείς και πρωτοφανείς. Το εισόδημα των παραγωγών εξανεμίζεται και ο κίνδυνος να σταματήσει η αγροδιατροφική αλυσίδα της επόμενης χρονιάς είναι υπαρκτός. Ο ΕΛΓΑ έπρεπε ήδη να είχε αναδιοργανωθεί, ώστε να καλύπτει τις ζημιές έγκαιρα και πλήρως. Η πολιτεία οφείλει να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό με την υλοποίηση, στους επόμενους μήνες και πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, προγράμματος χρηματοδότησης δαπανών, ανάλογο του προγράμματος ‘ΔΙΕΞΟΔΟΣ’, αλλά χωρίς τα λάθη, τις αστοχίες και τις σκοπιμότητες αυτού. Επίσης, μπορεί να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η εκτίμηση των ζημιών και επιπλέον να καλύψει το κόστος της αναγκαίας απόσταξης για το αποθηκευμένο κρασί, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο επόμενος τρύγος. Ως περιφερειακή παράταξη έχουμε ζητήσει ήδη την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να τεθούν τα επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα. Ελπίζω ο κ. Τζιτζικώστας να ανταποκριθεί και να μην περιοριστεί μόνο στις επιστολές που απευθύνει στον κ. Μητσοτάκη. Η Περιφέρεια έχει μεγάλες δυνατότητες. Ας τις αξιοποιήσουμε. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω όλους όσοι μετείχαν στις σημερινές συναντήσεις, την Δήμαρχο κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου για την φιλοξενία και τους αγρότες κ. Γιώργο Γκάλαβο και κ. Γιάννη Τράιο για την ενημέρωση ‘επί του πεδίου’. Ως Παράταξη θα έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή στους αγρότες και τον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούμε και πάλι τις πληγείσες περιοχές, όχι από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά από αίσθημα ευθύνης έναντι των παραγωγών».

Κοινοποίηση