Άλαν Μακόφσκι: Δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χωρίς απόσυρση των S-400 (Βίντεο)

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, για τους S-400, αλλά και το τηλεφώνημα που τόσους μήνες μάταια περιμένει ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν, μίλησε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο OPEN, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Άλαν Μακόφσκι.

«Πιστεύω ότι το νούμερο ένα ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι οι S-400. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες λειτουργικές λύσεις, όπου οι S-400 θα μπορούσαν να αποθηκευτούν κάπου υπό την παρακολούθηση των Η.Π.Α. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις χωρίς η Τουρκία να αποσύρει τους S-400», τόνισε.

«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να δείξει ότι η εποχή των στενών προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ  έχει τελειώσει και ο Μπάιντεν προσπαθεί να κάνει θεσμικές τις σχέσεις μεταξύ τους. Με τον Τραμπ ως πρόεδρο, ο Ερντογάν σήκωνε το τηλέφωνο και τον καλούσε όποτε ήθελε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γίνει: “υπάλληλος γραφείου της Τουρκίας”», σημείωσε ακόμη.

Ο ίδιος προεξοφλεί, μάλιστα, πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει άμεσα και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ναι! Και μάλλον θα το δούμε να γίνεται στις 24 Απριλίου. Το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων πριν δύο χρόνια. Θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αν ο Μπάιντεν, δεν την αναγνώριζε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Κοινοποίηση