Καταβάλλονται οι προκαταβολές εθνικής σύνταξης και τα αναδρομικά σε 30.000 δικαιούχους


Εγκρίθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ και καταβάλλονται σήμερα και αύριο οι προκαταβολές σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά για 29.356 ασφαλισμένους.

Αναλυτικά, 26.623 δικαιούχοι θα λάβουν από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και την Μεγάλη Πέμπτη τις προκαταβολές συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά ποσά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης. Το συνολικό ποσό που πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είναι 123 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπόλοιποι 2.733 θα λάβουν απευθείας την προσωρινή ή οριστική τους σύνταξη, μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά, καθώς ολοκληρώθηκε εντός Απριλίου η εξέταση των φακέλων τους, εκδόθηκε η απόφαση συνταξιοδότησης και η έναρξη των καταβολών θα πραγματοποιηθεί με τις τρέχουσες πληρωμές ή τέλος Μαΐου. Σχετική ειδοποίηση θα λάβουν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι προκαταβολές των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος) θα καταβάλλονται κάθε τέλος του μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Στους παραπάνω δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται 1.700 αιτούντες που ενώ η αίτηση τους αρχικά είχε απορριφθεί λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλών τελικά θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη καθώς μεταξύ άλλων αυξάνεται το όριο οφειλών των μη μισθωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τονίζεται πως από τις αρχικές αιτήσεις που πέρασαν στο στάδιο επεξεργασίας, οι κυριότεροι λόγοι απόρριψης ήταν: 2.544 αιτήσεις λόγω οφειλών (ακόμα και άνω των νέων ορίων), 1.563 που δεν τηρούσαν τις ηλικιακές προϋποθέσεις ή τις ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης, 592 που λαμβάνουν ήδη προσωρινή ή άλλη σύνταξη και 1.453 που εντάσσονται στην κατηγορία των διεθνών συντάξεων (και δεν συμπεριλαμβάνονταν στο μέτρο της προκαταβολής).

Η πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης παραμένει ανοικτή για όσους δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση και είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr και της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/).

Κοινοποίηση