Κορονοϊός: «Κλειδί» η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 μετά τη νοσηλεία

Παράγοντα-κλειδί για μια μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή μετά την πανδημία, χαρακτήρισε τη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 9 – 11 Απριλίου, με μεγάλη συμμετοχή, τόσο στην παρακολούθηση, όσο και στις εργασίες. Από τις 1.180 από όλο τον κόσμο που παρουσιάστηκαν, βραβεύθηκαν 38 εργασίες από 20 χώρες, οι οποίες ξεχώρισαν για την ποιότητά τους σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας. Στις 38 εργασίες που βραβεύτηκαν, οι 2 ήταν από την Ελλάδα, στους τομείς της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και της αθλητικής φυσικοθεραπείας.

Στο μήνυμά του, ο Dr Tedros ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών με COVID-19, τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στη θεραπεία ασθενών με ανάγκη μακροχρόνιας περιόδου αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον Dr. Tedros, ένας στους τρεις ανθρώπους θα χρειαστεί αποκατάσταση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για το λόγο αυτό, ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η αποκατάσταση πρέπει να ενσωματωθεί, μαζί με τη διαρκή περίθαλψη, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Απόδειξη της σημασίας που δίνει ο Π.Ο.Υ. στην αποκατάσταση είναι και ο σχετικός παγκόσμιος οδηγός που εξέδωσε στα τέλη του 2020, με τίτλο «Υποστηρικτικό υλικό για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη», ο οποίος μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, μετά από εισήγηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη, φαίνεται να εξετάζει θετικά την προσαύξηση της τιμής των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές) για την αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 μετά τη νοσηλεία λόγω των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, καθώς και την απαλλαγή επιστροφής (clawback).

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η αποκατάσταση των ασθενών μετά την COVID-19 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις του καιρού μας. Το να επιστρέψουν τα εκατομμύρια των ασθενών αυτών πλήρως λειτουργικοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, είναι θέμα μείζονος σημασίας, τόσο για την κοινωνία, όσο και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι υπήρχε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των φυσικοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης στην εποχή της πανδημίας, λόγω των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, χαιρετίζουμε την θετική άποψη της ολομέλειας του Κε.Σ.Υ., που αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του ΠΣΦ».

Πηγή: newsbomb.gr

Κοινοποίηση