Λ. Αβραμάκης: «Ένα σχέδιο κατ’ οίκον εμβολιασμού της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας όλων των ΑμεΑ είναι απολύτως εφικτό και αναγκαίο»


Ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 33 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών αναφορικά με την εξαίρεση μεγάλου αριθμού ατόμων με αναπηρία από τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, ως ανηκόντων σε ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως αναφορικά με το αίτημα τους για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Βουλευτής αναφέρεται, με βάση το δελτίο τύπου που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Σύλλογος Κινητικά Ανάπηρων Σερρών, στην άδικη μη συμπερίληψη χιλιάδων ατόμων με μεγάλο βαθμό αναπηρίας στις ευπαθείς ομάδες, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα άτομα αυτά να εμβολιάζονται κατ’ οίκον από κινητά περιφερόμενα εμβολιαστικά κλιμάκια. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν πως τα ανωτέρω αιτήματα βασίζονται στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση της υγείας των ΑμεΑ καθώς και τη δυσκολία ή και ολική αδυναμία μετακίνησής τους, αλλά και τον τεταμένο κίνδυνο μετάδοσης που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, ο Βουλευτής προτείνει την από την πλευρά της Κυβέρνησης κινητοποίηση σε αυτό το σχεδιασμό και της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών, για την υποστήριξη ή και την καθολική υλοποίηση του. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Γιάννης, Ζαχαριάδης Κώστας, Ζουράρις Κώστας, Ηγουμενίδης Νίκος, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μπαλάφας Γιάννης, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τζάκρη Θεοδώρα, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτρης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος.

Ακολουθεί το συνολικό κείμενο της ερώτησης:
«Προς τον κ Υπουργό Υγείας
κ Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα : Εμβολιασμός ΑμεΑ κατά προτεραιότητα και στο σπίτι τους
Η πραγματικότητα του κορωνοϊού αποτελεί με βεβαιότητα μία ιδιαίτερα σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή των ΑμεΑ, αφού εκτός από τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά λόγω των άμεσων ή έμμεσων συνεπειών που έχει στην υγεία τους η σωματική τους δυσχέρεια, έχουν να αντιμετωπίσουν τον επιπλέον κίνδυνο να νοσήσουν εξαιτίας του τρόπου μετακίνησης και της ανάγκης εντονότερης αλληλεπίδρασής τους με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κοντινό τους περιβάλλον ή τους συνοδούς τους.
Ενώ, λοιπόν, ο εμβολιασμός των ΑμεΑ έχει σημειώσει ήδη μεγάλη καθυστέρηση, η Κυβέρνηση παρέλειψε να εντάξει στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων χιλιάδες κινητικά ανάπηρους χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Από την κατηγορία αυτή έχουν εξαιρεθεί χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραπληγικών και τετραπληγικών ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Επιπλέον, υπήρξε πλήρης διάψευση των κυβερνητικών υποσχέσεων για τον εμβολιασμό των ΑμεΑ κατ’ οίκον από κινητά συνεργεία ειδικά συνεστημένα προς το σκοπό αυτό, γεγονός που αφήνει στην τύχη τους χιλιάδες ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα είτε επειδή κατοικούν σε περιοχές που έχουν μεγάλη απόσταση από τα εμβολιαστικά κέντρα, είτε γιατί αντιμετωπίζουν ολική αδυναμία μετακίνησης. Ούτε, όμως, και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν ενθαρρύνθηκε κεντρικά από την Κυβέρνηση η εκπόνηση εκ μέρους των Δήμων και των Περιφερειών ενός σχεδίου για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό ΑμεΑ. Ειδικότερα στις Σέρρες το ειδικό αυτοκίνητο που λειτουργεί η Π.Ε. Σερρών μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή τη διαδικασία, όμως από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειάζεται η προσθήκη και άλλων οχημάτων και η στελέχωση περιφερόμενων εμβολιαστικών κλιμακίων.
Εν κατακλείδι, τα άτομα αυτά, βιώνοντας ήδη μια σκληρή πραγματικότητα και αντιμετωπίζοντας τη σοβαρότατη για αυτά απειλή του κορωνοϊού έχουν ανάγκη της άμεσης υποστήριξής τους κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Επειδή υπάρχουν ΑμεΑ με υψηλό ποσοστό αναπηρίας που δεν έχουν ενταχθεί στις ευπαθείς ομάδες που χρήζουν εμβολιασμού κατά προτεραιότητα.
Επειδή μεγάλος αριθμός ΑμεΑ, ιδίως όσοι κατοικούν σε περιοχές που έχουν μεγάλη απόσταση από εμβολιαστικά κέντρα, δεν μπορεί να μεταβεί άμεσα και με ασφάλεια σε αυτά ώστε να εμβολιαστεί.
Επειδή μεγάλος αριθμός ΑμεΑ αδυνατεί λόγω της αναπηρίας του να μετακινηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.
Επειδή ιδίως στις Σέρρες, κατά τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων Σερρών, δεν υπάρχει καμία μέριμνα είτε κεντρικά από δημόσιες Δομές Υγείας, είτε και από την τοπική αυτοδιοίκηση ως προς την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδιασμού για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των ατόμων αυτών.
Επειδή είναι αναγκαίο πλέον να εκπονηθεί κεντρικά ένας τέτοιος σχεδιασμός ενίσχυσης των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων προς την κατεύθυνση του κατ’ οίκον εμβολιασμού ΑμεΑ.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Τί σκοπεύει να κάνει ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την ένταξη όλων των ΑμεΑ στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να είναι εφικτός ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους;
2. Τί σκοπεύουν να κάνουν οι Υπουργοί αναφορικά με το αίτημα χιλιάδων ΑμεΑ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό τους;».

Κοινοποίηση