Ο κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης είναι Διευθυντής Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης και παραχώρησε στο Infonews24 μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν φυσικά οι εμβολιασμοί και η εξέλιξη της πανδημίας στη ζωή μας.
Ο κ. Παπαδάκης δηλώνει πως καλό θα ήταν να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους επαγγελματίες υγείας, ενώ στέλνει και το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα είτε προς αυτούς που δηλώνουν αρνητές, είτε προς αυτούς που είναι επιφυλακτικοί για τον εμβολιασμό.
Ερ.: Με τους εμβολιασμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη, πως θα χαρακτηρίζατε τους ρυθμούς στη χώρα μας;
Εμ.Π.: Ο εμβολιασμός είναι Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Η προσωπική μου αντίληψη και δεδομένου των συνθηκών είναι ότι ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητικός.
Ερ.: Υπάρχουν συνάδελφοί σας και νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι τελικά μεγάλο το ποσοστό των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν και επηρεάζεται μέρος των πολιτών από αυτή τη συμπεριφορά;
Εμ.Π.: Υπάρχει σκεπτικισμός σε μικρή μερίδα των Υγειονομικών σχετικά με τον εμβολιασμό. Κατ’ εμέ ο σκεπτικισμός αυτός δεν έχει λογική βάση και σαφώς επηρεάζει αρνητικά και τον πολίτη ο οποίος πρόκειται να εμβολιαστεί και ενέχει κινδύνους για τη συνεχιζόμενη ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Τα ποσοστά εμβολιασμού στο προσωπικό υγείας είναι κάπως υψηλότερα στους Ιατρούς 70-80% παρά στο Νοσηλευτικό-Λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου 40-50%. Για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους Επαγγελματίες Υγείας πιστεύω πως ΝΑΙ. Δεν είναι σωστό κατ’ εμέ προσωπικό υγείας ανεμβολίαστο να βγαίνει εκτός εργασίας κάθε φορά που εκτίθεται σε πιθανό κρούσμα ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ έτσι το ήδη καταπονημένο προσωπικό που έχει εμβολιαστεί και να μη ξεχνούμε και τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19. ΚΑΙ ΝΑΙ πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα.
Ερ.: Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι προτιμούν να περιμένουν να «βγει» το φάρμακο έναντι του κορονοϊού, αντί να εμβολιαστούν. Τι είναι αυτό που προσφέρει το εμβόλιο σε σύγκριση με το φαρμακευτικό σκεύασμα;
Εμ.Π.: Ο COVID-19 είναι ιός. Ιστορικά ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ. Αντιιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη γρίππη στον κυτταρομεγαλοϊό στο AIDS κ.α. αλλά ο στόχος τους είναι η αντιμετώπιση της λοίμωξης και ΟΧΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.
Ερ.: Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι αν μπορεί ένα εμβόλιο να «βγει» τόσο γρήγορα στην αγορά και να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές;
Εμ.Π.: ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. Όλη η επιστημονική κοινότητα έπεσε επάνω στην κατασκευή αποτελεσματικού εμβολίου και αυτό κατέστη δυνατό ένα έτος μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι ρυθμοί ήταν γρήγοροι, οι πιέσεις μεγάλες αλλά ακολουθήθηκαν ΟΛΑ τα στάδια ανάπτυξης και οι διαδικασίες. Σε κάθε φάρμακο υπάρχουν τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από τις μελέτες ανάπτυξης και από τα πραγματικά δεδομένα χρήσης. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους. Η φράση βγαίνω στην αγορά ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Το εμβόλιο έναντι του COVID-19 δεν είναι καινούργιο κινητό ή μάρκα αυτοκινήτου. Είναι η προσφορά της επιστήμης στην κατάλυση της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.
Ερ.: Τελικά τα περιστατικά θανάτων ή εμφάνισης θρομβώσεων πόση σχέση έχουν με τους εμβολιασμούς;
Εμ.Π.: Σε 259.000.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει παγκοσμίως (δεδομένα CDC) έχουν αναφερθεί 4.434 θάνατοι (0.0017%). Οι περισσότεροι δεν σχετίζονται αιτιολογικά με το εμβόλιο. Αυτοί που μπορούν να αποδοθούν στον εμβολιασμό είναι αυτοί που σχετίζονται με την πολύ σπάνια παρενέργεια της θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό που παρατηρείται μετά από εμβολιασμό με σκεύασμα της ASTRA ZENEKA ή J& J/Janssen.
Η θρόμβωση είναι πολύ σπάνια μετά εμβολιασμό (κυρίως μετά ASTRA ZENEKA) με συχνότητα 11 θρομβώσεις/100.000 δόσεις εμβολίων. Ειδικά για το εν λόγω εμβόλιο τα θρομβωτικά επεισόδια εντοπίζονται λιγότερο συχνά στους άνδρες και στις γυναίκες άνω των 50 ετών.
Μετά τον εμβολιασμό όμως μπορούν να παρατηρηθούν θρομβώσεις με όλα τα σκευάσματα. Κάθε θρομβωτικό επεισόδιο μέχρι και 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό πρέπει να αναφέρεται να καταγράφεται και να ερευνάται ως πιθανά σχετιζόμενο.
Ερ.: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό και τι πρέπει να προσέξουν όσοι εμβολιάζονται;
Εμ.Π.: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη εμφάνιση παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στο χειρισμό των παρενεργειών, οι τοπικές (λ.χ. πόνος) αντιμετωπίζονται με παυσίπονα, τοπική ψύξη και ήπια άσκηση, ενώ οι συστηματικές (λ.χ. κεφαλαγία) και ήπια πυρετική κίνηση αντιμετωπίζονται με παυσίπονα, ενυδάτωση και ανάπαυση.
Οι θρομβοφιλίες και το ιστορικό θρόμβωσης δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης από τον εμβολιασμό.
Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε στείλετε είτε προς αυτούς που δηλώνουν αρνητές, είτε προς αυτούς που είναι επιφυλακτικοί για τον εμβολιασμό;
Εμ.Π.: Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΟΤΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.