Έξι τρόποι για να «χτίσετε» την αυτοπεποίθηση του σκύλου σας

Μεγαλώνοντας έναν ντροπαλό ή έναν φοβιτσιάρη σκυλάκο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Αισθάνεστε πως μαζί του δεν μπορείτε να πάτε πουθενά και να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα; Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν σας καθιστά λιγότερο καλούς κηδεμόνες.
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του. Αυτό θα τον κάνει σίγουρα πιο ανοιχτό και δεκτικό σε καινούριες εμπειρίες!
Πώς γίνεται όμως αυτό; Καταρχάς, θα πρέπει είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τη γλώσσα σώματος του σκύλου σας και να παρατηρείτε όλες τις σχετικές ενδείξεις.
Έτσι, θα ξέρετε ακριβώς πότε ντρέπεται ή φοβάται.
Για παράδειγμα, ένας σκύλος που έχει την ουρά στα σκέλια, τα αυτιά κολλημένα στο κεφάλι του, τρέμει και προσπαθεί να κρυφτεί έχει τρομάξει με κάτι. Ή μπορεί να λαχανιάζει, να γλείφει τα χείλη του ή ακόμη και να εκδηλώνει σημάδια επιθετικότητας.
Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε 6 τρόπους για να τονώσετε λιγάκι την αυτοπεποίθηση του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου:

1. Δοκιμάστε τη διαχείριση έκθεσης

Κάποιες εμπειρίες έχουν καταγραφεί στο μυαλό του σκύλου σας ως αρνητικές και του προκαλούν φόβο. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να βρείτε τρόπους να τις μετατρέψετε σε ευχάριστες.
Σκεφτείτε για παράδειγμα πως φοβάται τις σανίδες του skate. Δοκιμάστε να πάρετε οι ίδιοι μία, να την αφήσετε μπροστά στα πόδια του, με όλες τις απολαυστικές λιχουδιές του κόσμου επάνω της!
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο σκύλος θα τσεκάρει να δει τι είναι. Μόλις αντιληφθεί πως είναι κάτι καλό για εκείνον, αυτόματα θα αρχίσει να το βλέπει λίγο πιο θετικά.
Σταδιακά, μπορείτε να κουνάτε το skate λίγο λίγο κάθε φορά. Αργότερα, δοκιμάστε να κάνετε οι ίδιοι αυτό που τόσο πολύ φοβάται όταν το βλέπει στο δρόμο και να το διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Το ίδιο θα κάνει κι εκείνος.
Η συγκεκριμένη τεχνική επαναπροσδιορίζει την αντίδραση του σκύλου σε ένα συμβάν ή ένα αντικείμενο. Βασίζεται σε δύο στοιχεία: τη διαχείριση της έκθεσης και την επακόλουθη κι εκ νέου γνωριμία του με το αρχικό ερέθισμα, κάτω από πλήρως ελεγχόμενες κι ευχάριστες συνθήκες.

2. Βρείτε ένα μέρος όπου ο σκύλος μπορεί όντως να πετύχει

Το να κάθεστε σπίτι και να σκέφτεστε όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια, δεν είναι καλό για εσάς. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον. Για αυτό, πρέπει να τον μεταφέρετε σε ένα νέο περιβάλλον, όπου θα είναι πιο ενθουσιασμένος και χαρούμενος.
Ένα νέο μέρος είναι γεμάτο με καινούρια ερεθίσματα και μυρωδιές. Εκεί, ο λατρεμένος σας φιλαράκος θα είναι πολύ απασχολημένος και δε θα έχει χρόνο να αγχωθεί!
Βέβαια, δεν είναι όλα τα σκυλάκια έτοιμα να πάνε για ορειβασία σε αυτό το στάδιο.
Πειραματιστείτε, λοιπόν, με διάφορα μέρη που πιστεύετε ότι ταιριάζουν σε εσάς και τον δικό σας.

3. Ξεκινήστε μαθήματα ευλυγισίας

Η εκπαίδευση ευκινησίας περιλαμβάνει την εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στο σκύλο σας, όπως είναι το τρέξιμο μέσα από έναν πλαστικό σωλήνα. Ακολουθεί η εκτέλεση αυτών των εργασιών με συγκεκριμένη σειρά.
Φαινομενικά, ο σκύλος σας αποκτάει κάποιες νέες ικανότητες. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως είναι πως αρχίζει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, αλλά και εσάς.

4. Μην ξεχνάτε την εκπαίδευση υπακοής

Η εκμάθηση ορισμένων βασικών εντολών μπορεί να είναι ωφέλιμη και για τους δύο σας. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους.
Αρχικά, σας βοηθάει να αναπτύξετε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το κατοικίδιο σας και να το κατευθύνετε σωστά προς τις επιθυμητές συμπεριφορές. Μετά θα σας είναι ευκολότερο να τονώσετε την αυτοεκτίμηση του.
Ο δεύτερος λόγος συνίσταται στην καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Έτσι, θα αρχίσει να αισθάνεται ακόμη πιο ασφαλής στο πλευρό σας, αφού θα βλέπει πως ξέρετε ακριβώς τι κάνετε.

5. Η ομαλή κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός σκύλου. Όσο πιο ομαλά γίνει, τόσο πιο ήπιος και ευγενικός θα είναι εκείνος στις μεταγενέστερες αντιδράσεις του.
Για να το πούμε κι αλλιώς, πάρτε το χρόνο σας κάθε φορά που τον φέρνετε σε επαφή με κάτι καινούριο. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε νέο πλαίσιο, ανθρώπους, ή άλλα σκυλιά και ζωάκια.
Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, μπορείτε να του δίνετε άφοβα τις αγαπημένες του λιχουδιές. Έτσι, θα μάθει πως όλα είναι καλά και δε χρειάζεται να ανησυχεί για κάτι.

6. Φέρτε τον σε επαφή με το συνάφι του

Για ορισμένα σκυλιά, ο ποιοτικός χρόνος με το συνάφι τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση τους. Όχι τίποτε άλλο, απλώς κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων τους, θα δοκιμάζουν κάθε τι μαζί!
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλα τα σκυλάκια. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να γνωρίζετε τις προτιμήσεις και να σέβεστε τα όρια του κατοικίδιου σας.
Αναρωτιέστε ακόμη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονώσετε την πεσμένη αυτοεκτίμηση του σκύλου σας; Μα, φυσικά, το να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε όλα τα παραπάνω ήδη από όταν είναι κουτάβι!
Είναι πιο εύκολο για ένα νεαρό σκυλί να μάθει να εξερευνά τον κόσμο γύρω του χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Σε αυτό το στάδιο της ζωής του, οφείλετε να το
βοηθήσετε να προσαρμοστεί σε όλα όσα θα είναι κομμάτι της ενήλικης ζωής του.
Κι αν έχετε ένα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλάκι, μην ανησυχείτε. Να θυμάστε πάντοτε πως με υπομονή και επιμονή, η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει πιο ανοικτή.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν καταστάσεις, όπου ένας σκύλος φοβάται ή ντρέπεται λιγάκι. Αν τα εφαρμόσετε και δείτε πως ο δικός σας συνεχίζει να δυσκολεύεται, μην τον πιέζετε.
Επίσης, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή – εκείνος ή εκείνη θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Ο δικός σας σκυλάκος έχει κάποια φοβία; Ή είναι ατρόμητος; Για πείτε μας!

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του blog για κατοικίδια Allaboutpets.gr.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •