Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών αποφάσισε ομόφωνα την καθιέρωση της 17ης Μαΐου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας

Την καθιέρωση της 17ης Μαΐου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας προς τιμήν της κήρυξης της Επανάστασης το 1821 στη Χαλκιδική από τον Σερραίο Εμμανουήλ Παπά αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

«Σαν σήμερα, πριν από 200 χρόνια, στις 17 Μαΐου 1821 στις Καρυές του Αγίου Όρους, παρουσία των ηγουμένων των 20 μονών του Αγ. Όρους, μοναχών αλλά και λαϊκών, ο Εμμανουήλ Παπάς κήρυξε την επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αρχής και αναγορεύτηκε «Αρχηγός και Προστάτης της Μακεδονίας», όπως είναι και καταγεγραμμένο στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους από την Εκδοτική Αθηνών», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Με την καθιέρωση της 17ης Μαΐου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Αρχιστράτηγο των Μακεδονικών δυνάμεων το 1821, τον Σερραίο Εμμανουήλ Παπά που έδωσε τα πάντα, την περιουσία του, την οικογένεια του, την ίδια του τη ζωή για την ελευθερία μας».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης θα αποστείλει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την καθιέρωση με Προεδρικό Διάταγμα της 17ης Μαΐου ως δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας για τον Δήμο Σερρών.

Παράλληλα, θα αποσταλεί επιστολή στους Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας με την οποία θα προτείνεται η έκδοση απόφασης για την καθιέρωση του εορτασμού της 17ης Μαΐου σε όλη τη Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το λόγο πήραν και οι Στέφανος Φωτιάδης, Αριάδνη Παππαφωτίου και Δέσποινα Ιλανίδου.

«Θεωρώ κύριοι συνάδερφοι σε εμάς τους τυχερούς της ιστορίας έλαχε να λάβουμε σήμερα αυτή την απόφαση, η οποία δικαιώνει και καθιστά αυτόν τον μοναδικό ήρωα της Βόρειας Ελλάδας όπως ξέρουμε όλοι αδικημένο μέχρι τώρα. Συνεπώς, για την πόλη μας για τη γενέτειρά πόλη, για τον τόπο μας ο συγκεκριμένος ήρωας θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο που πραγματικά αξίζει όλη αυτήν την διάκριση και θεωρώ ότι θα πρέπει αφού γίνει αναφορά στο χρονικό για να εμπλουτιστεί για να ενδυναμωθεί η μνήμη του ήρωα του 1821» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης ΣΕΡΡΑΣ.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγου και Σωματείων Νομού Σερρών που με μία τεκμηριωμένη πρόταση έφερε το Δ.Σ. Σερρών μπροστά σε μια ευκαιρία να τιμήσει τον ηρώα που είχε για γενέτειρά του τις Σέρρες, τον Εμμανουήλ Παππά. Να κάνουμε γνωστό στο πανελλήνιο τη δράση του Εμμανουήλ Παππά» επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Σερραίων πολιτών.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Ιλανίδου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τις Σέρρες που μετά από 200 χρόνια έρχεται το Δ.Σ. Σερρών να τιμήσει τον μεγάλο Σερραίο ήρωα και να τιμήσει την έναρξη της επανάστασης στη Μακεδονία. Στον Πολύγυρο η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν δεν ήταν Εμμανουήλ Παππάς και η Επανάσταση στη Μακεδονία πιθανόν ακόμη δεν ξέρω αν θα είμασταν ελεύθεροι. Νομίζω στον Εμμανουήλ Παππά η Ελλάδα οφείλει πάρα πολλά πράγματα. Προτείνω να γίνουν προσπάθειες αυτή ημέρα να εορτάζεται και σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας μετά από ενέργειες μας που θα πρέπει να γίνουν».

 

 

 

Κοινοποίηση