«Ναι» στον εορτασμό της 17η Μαΐου από τη «Δύναμη Σερραίων»


«Ναι» στον εορτασμό της 17η Μαΐου είπε η δημοτική παράταξη «Δύναμη Σερραίων», του Δήμου Σερρών, ενώ η επικεφαλής της παράταξης Αριάδνη Παπαφωτίου ζήτησε αναστολή ενεργειών για την καθιέρωση της 8ης Μαΐου ως τοπικής εορτής.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Αριάδνης Παπαφωτίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για το θέμα καθιέρωσης τοπικής εορτής την 17η Μαΐου:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θες/νίκης. Με την ιστορικά τεκμηριωμένη πρότασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών δια του Προέδρου της Παναγιώτη Σαμαρά, μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να πάρουμε μία σημαντική Απόφαση. Να τιμήσουμε ταυτόχρονα με την Χαλκιδική τον Σερραίο ήρωα Εμμανουήλ Παπά.
Την ημέρα αυτή του 1821 στις Καρυές του Αγ. Όρους ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών δυνάμεων, σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης κατά των Οθωμανών, κηρύσσοντας τον Αγώνα της Απελευθέρωσης.
Συγχαίρουμε θερμά την Ομοσπονδία για την πρότασή της να καθιερώσουμε την 17η Μαΐου ως Τοπική Εορτή και την υπερψηφίζουμε, συμφωνώντας επίσης με την ανάληψη πρωτοβουλίας μέσω της Περιφέρειας, για την καθιέρωση της εορτής αυτής σε όλη την Μακεδονία».

Η επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ Σερραίων, στην συνέχεια ζήτησε ΑΝΑΣΤΟΛΗ των ενεργειών του Δήμου για καθιέρωση Τοπικής Εορτής την 8η Μαΐου, επισημαίνοντας τα εξής:
«Εμείς ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την καθιέρωση της 8ης Μαΐου ως τοπική εορτή, ζητώντας να συσταθεί Επιτροπή από Πανεπιστημιακούς, Ιστορικούς και μελετητές της τοπικής μας Ιστορίας ώστε η απόφασή μας να βασιστεί σε ντοκουμέντα και τεκμηριωμένα γεγονότα.
Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης για την 17η Μαΐου, ζητάμε να αναστείλει ο Δήμος τις ενέργειές του για την 8η Μαΐου και να συστήσει την Επιτροπή.
Είναι δύο κοντινές ημερομηνίες , με γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα με την Επανάσταση του 1821 και τον Εμμανουήλ Παπά. Όμως για την 8η Μαΐου υπάρχουν ενστάσεις για το αν η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ στους Τούρκους από τον τότε Μητροπολίτη Χρύσανθο ήταν ή όχι πατριωτική και σωτήρια για την πόλη μας πράξη. Όπως και η σύλληψη και ο βασανισμός της οικογένειας του Εμμ. Παπά, ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας.
Καταλήγοντας και επειδή την ίδια ημέρα γιορτάζει ο νυν Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας Θεολόγος τον οποίο όλοι μας εκτιμούμε και σεβόμαστε αναγνωρίζοντας το ποιμαντικό του έργο, ας βρούμε άλλον τρόπο να τιμήσουμε τα ονομαστήριά του».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •