Εκδηλώσεις μνήμης σε Τριανταφυλλιά και Λευκότοπο- Το μήνυμα του Δημάρχου Βισαλτίας


Τιμώντας τη «19η Μαΐου», Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τον Πόντο, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στην Τριανταφυλλιά και στον Λευκότοπο του Δήμου Βισαλτίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ο Σύλλογο Γυναικών Τριανταφυλλιάς, η Τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Βισαλτίας θα τιμήσουν την επέτειο των 102 χρόνων από τον ξεριζωμό του Ποντιακού ελληνισμού με εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν ιερό μνημόσυνο μετά την τέλεση του εσπερινού στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού, για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και κατάθεση στεφάνων.

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο Βισαλτίας, μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Λευκότοπο, μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν για την πανδημία.

Μήνυμα του Δημάρχου Βισαλτίας Αθανάσιου Μασλαρινού
«Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θυμίζει τις σφαγές, τις απελάσεις καθώς και τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Νεότουρκων στους Πόντιους Έλληνες από το 1914 έως το 1923. Το 1994, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει την ημερομηνία της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η παγκόσμια κοινότητα θα επανεξετάσει και την ιστορία της σφαγής των 350.000 Ελλήνων του Πόντου και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων 102 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, ημέρα που ο Kemal Ataturk προσγειώθηκε στην Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κύματος συστηματικής εξολόθρευσης στον Πόντο. Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, τιμούμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν και υποσχόμαστε ότι θα αγωνιζόμαστε μέχρι την ιστορική δικαίωση της τόσο άδικης θυσίας τους».

Κοινοποίηση