ΣΥΡΙΖΑ: Παράλογη η νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ

Τη νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που αποφάσισε η διοίκηση καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6633/17.05.2021) 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητώντας παράλληλα να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση που πλήττει άμεσα χιλιάδες νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές χαρακτηρίζουν παράλογη την απόφαση να ενεργοποιήσει η ΔΕΗ την ρήτρα CO2 στην Χαμηλή Τάση, που συνεπάγεται μια αύξηση 2-3 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών να έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων. Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος κατά 20%. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνολικά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν υπερκέρδη, λόγω της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων πουλώντας το ρεύμα στους καταναλωτές έως και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής. Η κατάρρευση δηλαδή της χονδρικής τιμής ρεύματος, δεν ευνόησε καθόλου τους καταναλωτές καθώς οι προμηθευτές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν υπέρμετρα την κερδοφορία τους. Ακολούθως, όπως προκύπτει από το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση προτίθεται να προσθέσει και νέο «πράσινο τέλος» σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, παρά το ότι για να καλύψει τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ τον οποίο παρέλαβε πλεονασματικό, έχει ήδη επιβάλλει «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και άρα το κόστος των προϊόντων που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Οι Βουλευτές ζητούν τέλος να αντιστραφεί η πολιτική συνεχών αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος και να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών. Η υψηλή άλλωστε κερδοφορία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ιδίως μέσα στην πανδημία, σε αντίθεση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που μειώθηκαν σημαντικά, επιβάλλουν μια τέτοια πολιτική.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η ΝΔ, επιφέρει διαρκώς αυξήσεις στο λογαριασμό του ρεύματος και σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται καθημερινά οι καταναλωτές που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να αυξάνονται τα κέρδη της ΔΕΗ και η τιμή των μετοχών της. Οι πολλαπλές αυξήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνέχεια όσων ήδη έχει επιβάλλει θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, θα προκαλέσουν αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, θα μειώσουν την κατανάλωση και θα μεγεθύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά αυτή η κυβέρνηση είναι να μειώνει το εισόδημα των πολιτών και να αυξάνει τα προβλήματα. Δεν έχει καμία λογική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες να αυξηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος και η κερδοφορία της ΔΕΗ. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και βέβαια την ακύρωση όλων των αυξήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η μείωση των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας και η απειλή φτωχοποίησης όλο και περισσότερων Ελλήνων πρέπει να ανακοπεί και όχι να προστεθούν και άλλες επιβαρύνσεις σε βάρος της κοινωνίας. Οι συνθήκες και η υψηλή κερδοφορία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλουν την επιβολή μειώσεων στους λογαριασμούς και όχι την επέκταση των άδικων επιβαρύνσεων σε βάρος των καταναλωτών».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •