Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca- Ποιοι μπορούν να κάνουν διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση


Τη συνέχιση των εμβολιασμών με Astra Zeneca, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca.

Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικιών 36, 44, 47 και 61 και η Πέμπτη περίπτωση σε άνδρα ηλικίας 35 ετών.

Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες 62 γυναίκες ηλικιών 30 έως 49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, για επιπλοκές της νόσου Covid-19 και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει:
▪ Το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης θρομβοπενίας (TTS) με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
▪ Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια MRNA, που δεν έχουν συσχετισθεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9 εκατομμυρίων δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης, με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την πρώτη δόση.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •