Περιοδεία Χρ. Παπαστεργίου σε Αμφίπολη και Βισαλτία

Επισκέψεις στους Δήμους Βισαλτίας, στην Νιγρίτα και Αμφίπολης, στο Ροδολίβος και συναντήσεις με τους δημάρχους κκ Αθανάσιο Μασλαρινό και Στέργιο Φραστανλή και συνεργάτες τους, πραγματοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης Πράξεις για την Μακεδονία Χρήστος Παπαστεργίου και τα στελέχη Κέλυ Βαλταδώρου, Γιώργος Τρέντσιος και Χρόνης Μακρίδης. Στην Νιγρίτα ήταν παρών και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αχινού κ. Ανέστης Κεμανιτζόγλου. Ενδιάμεσα, το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Κοινότητα Ευκαρπίας, όπου είχε συνάντηση με τον τοπικό πρόεδρο κ. Τσιάκαλο. Στον Δήμο Αμφίπολης παρευρέθηκε και ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Στην συνάντηση στο δημαρχείο της Νιγρίτας τέθηκαν τα ζητήματα των προβληματικών οδικών αξόνων, κυρίως της σύνδεσης με το Στρυμονικό και τον Σοχό. Είναι γνωστό το αναπτυξιακό όφελος που προκύπτει από την κατασκευή μέσω νέας χάραξης και διαπλατύνσεων των συγκεκριμένων δρόμων και η μετατροπή τους σε ασφαλείς οδούς για τους οδηγούς, τους πολίτες των οικισμών, τα οχήματα καθώς και για την έγκαιρη και απρόσκοπτη διακίνηση των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

Τέθηκε το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων για τις κατοικίες, τις υποδομές και τις καλλιέργειες καθώς ήδη έχει παρέλθει ο χρόνος των εξαγγελθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τους κυβερνητικούς παράγοντες του νομού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαστεργίου είχε επισκεφθεί και πάλι την περιοχή, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανουαρίου.

Από την συνάντηση αναδείχθηκε και η ανάγκη να τεθεί, ως άμεση προτεραιότητα, η ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής σε προγράμματα της Περιφέρειας. Σημαντικό έργο για την περιοχή είναι και η κατασκευή, ανακατασκευή και συντήρηση των αγροτικών οδών μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας προκύπτει από την μόλυνση του περιβάλλοντος, με επιπτώσεις και στην παραγωγή των προϊόντων, από την ανυπαρξία δικτύου ασφαλούς συγκέντρωσης και αποκομιδής των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η επίλυσή του με την συνεργασία των αγροτών και των γεωπόνων είναι επιτακτική.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Μασλαρινός ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και τα στάδια υλοποίησης που βρίσκονται μερικά από αυτά, επιζητώντας την συμβολή όλων, για την γρήγορη υλοποίησή τους.

Κατά την επίσκεψη στην Ευκαρπία και στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Τσιάκαλο τέθηκε το καθοριστικό ζήτημα, για τον οικισμό, της μη επίλυσης του ζητήματος των αντιπλημμυρικών έργων. Τα αντιπλημμυρικά έργα προστατεύουν ταυτόχρονα ανθρώπους, περιουσίες και το περιβάλλον και πρέπει να προηγούνται σε οποιονδήποτε σχεδιασμό.

Στην Αμφίπολη, στην συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Φραστανλή, παρουσία του Αντιδημάρχου πολιτισμού και τουρισμού κ. Δήμου Βίτσιου, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως το ζήτημα διεθνούς εμβέλειας και ενδιαφέροντος, της ανάδειξης και αξιοποίησης της Αρχαίας Αμφίπολης και του λόφου Καστά.

Μετά την ενδελεχή ενημέρωση, εκ μέρους του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου για τον δρόμο Αμφίπολης –Μαυρολεύκης -Δράμας και την δρομολόγησή του, την αναγκαιότητα διάνοιξης των αγροτικών οδών και εκτέλεσης έργων στο λιμάνι, την στασιμότητα των έργων στο πάρκο της Αρχαίας Αμφίπολης και τον λόφο Καστά, την υποβολή προτάσεων από τον Δήμο για αξιοποίηση της παλαιοχριστιανικής ακρόπολης, την ανάδειξη του τείχους και του αρχαίου θεάτρου και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ο κ. Τζελέπης Μιχάλης εξέθεσε το ενδιαφέρον και την διαθεσιμότητα της Παράταξης, για την ανάδειξη και επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν σε εκκρεμότητα, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Απ΄ ότι αποδεικνύεται, τόνισε, δεν υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη χρηματοδότηση για την ανάδειξη του μνημείου, με συνεχή ανασκαφή, με αναστήλωση και ασφαλή επισκεψιμότητα.

ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Από την μεριά του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» κ. Παπαστεργίου ανέφερε την αναγκαιότητα της ανάδειξης του χώρου της αρχαίας Αμφίπολης και του λόφου Καστά σε μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και τουριστικής αξιοποίησης, σε συνδυασμό και με το φαράγγι του Αγγίτη, το σπήλαιο της Αλιστράτης, τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και την ακτογραμμή. Τα έργα έχουν μείνει στάσιμα. Η προεκλογική δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα ότι σε δύο χρόνια το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο, αποδεικνύεται αναληθής. Η απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και χρηματοδότησης για την συνεχή ανασκαφή, τις αναστηλώσεις και την ασφαλή επισκεψιμότητα του λόφου Καστά, ο μη προγραμματισμός ανασκαφής στους γειτονικούς λόφους, η μη έγκριση μέχρι σήμερα των προγραμμάτων ανάδειξης του πάρκου της Αρχαίας Αμφίπολης, της παλαιοχριστιανικής Ακρόπολης, του αρχαίου θεάτρου, της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, ακόμη και η μη δρομολόγηση κατασκευής του δρόμου Μεσολακκιάς- Καστά, αποδεικνύει ότι ο λόφος και η αρχαία Αμφίπολη δεν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις πολλές επισκέψεις, που αποδεικνύονται προσχηματικές, προφανώς για να πάρουν οι «ανευθυνουπεύθυνοι» αίγλη από την φήμη των μνημείων και όχι να ασχοληθούν ουσιαστικά. Άλλωστε, σήμερα, δεν είναι προεκλογική περίοδος …

Δυστυχώς, επιπλέον, δεν έχουν πάρει ούτε καν την απόφαση για την στήριξη και διεθνοποίηση του Φεστιβάλ της Αμφίπολης, κάτι που θα πρόβαλλε και θα αναδείκνυε την περιοχή, την Κεντρική Μακεδονία, την Ελλάδα. Ο κ. Παπαστεργίου δεσμεύτηκε πολύ σύντομα να θέσει τα θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο, να ζητήσει ειδική συνεδρίαση για τον λόφο Καστά, το πάρκο της Αρχαίας Αμφίπολης και την στήριξη του Φεστιβάλ ώστε να πάρει την θέση που του αξίζει.

Κλείνοντας την επίσκεψη κι αφού ευχαρίστησε τους Δημάρχους και τους συνεργάτες τους, για την φιλοξενία και την κατατοπιστική ενημέρωση, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: «Ανάπτυξη και πρόοδος δεν είναι οι φωτογραφίες των εχόντων την πολιτική και την διαχειριστική ευθύνη, ούτε τα μεγάλα λόγια. Εμείς, ως περιφερειακή παράταξη, αναδεικνύουμε, δημοσιοποιούμε, όσο μας επιτρέπεται και προτείνουμε. Η Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, ο νομός Σερρών, οι Δήμοι Αμφίπολης και Βισαλτίας έχουν ανάγκη από συνέπεια λόγων και έργων. Έχουν ανάγκη από ΠΡΑΞΕΙΣ».

Κοινοποίηση