Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας
Στο χωριό του, το Ακριτοχώρι Σερρών βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρωταθλητής Πασχάλης Κουλούμογλου, ο οποίος χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην ελληνική άρση βαρών σε πάγκο. Ο Έλληνας πρωταθλητής επέστρεψε από την Τιφλίδα κατακτώντας την τρίτη θέση στα -59 κιλά του Παγκόσμιου Κυπέλλου με επίδοση 163 κιλά.
Σήμερα βρέθηκε στον τόπο καταγωγής του για να συμμετάσχει στην εθελοντική δράση καθαρισμού που έγινε από κατοίκους και μη του Ακριτοχωρίου. Λίγο πριν αναχωρήσει, ο Πασχάλης Κουλούμογλου μίλησε στο Infonews24.gr.
«Αυτή στη στιγμή είμαστε σε στάδιο προετοιμασία για το Τόκιο. Γυρίσαμε από την Τιφλίδα που διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο όπου πήρε την τρίτη θέση. Ήταν μέσα στα κριτήρια για την πρόκριση, η συμμετοχή στον αγώνα και συνεχίζουμε την προετοιμασία μας. Έχουμε σχεδόν λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι την Παραολυμπιάδα του Τόκιο. Στόχος κι εκεί πάλι είναι να είμαστε στις πρώτες θέσεις, σίγουρα στη εξάδα και από εκεί και πέρα αν μπορούμε να διεκδικήσουμε και ένα μετάλλιο θα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Παρ όλο που είχαμε τον τελευταίο καιρό «βγει» και λίγο εκτός προγράμματος με τον κορονοϊό και κάποιους τραυματισμούς που είχα αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο» ανέφερε ο Έλληνας πρωταθλητής.
Ερ.: Ο κορονοϊός επηρέασε τον αθλητισμό;
Π.Κ.: «Ο αθλητισμός σίγουρα επηρεάστηκε από τον κορονοϊό γιατί αναγκαστήκαμε όλοι να αλλάξουμε ρυθμό, να βγούμε εκτός προγράμματος, στόχους γιατί από εκεί που είμασταν στην αντίστροφη μέτρηση μετά από τρία χρόνια προετοιμασίας γι αυτό τον σκοπό. Τον Μάρτιο 2020 βγήκε η απόφαση για αναβολή της Ολυμπιάδας και της Παραολυμπιάδα, ταυτόχρονα με τα lockdown οι προπονήσεις ήταν διαφορικές και ο καθένας στο χώρο του».
Ερ.: Η Πολιτεία στηρίζει τον αθλητισμό; Θα έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο;
Π.Κ.: «Περισσότερο πάντα θα υπάρχει. Όσο και να στηρίζει πάντα υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω και τι δυνατότητα έχει η Πολιτεία να στηρίξει αλλά κατά βάση στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και των γύρω μας επειδή δεν έχει ιδιαίτερη προβολή το άθλημά μας και από εκεί και πέρα οι οικονομικές δυνατότητες είναι μικρές. Όντως ο αθλητισμός έρχεται σε δεύτερη μοίρα και δεν υπάρχουν πλέον τα κίνητρα για κάποιον νέο αθλητή να ξεκινήσει να αγωνιστή με τη γενικότερη κρίση που υπάρχει δεν μπορεί ένας νέος ο αθλητής να βασιστεί και να ξεκινήσει ένα άθλημα ώστε να πει ότι σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια με σκληρή δουλεία θα έχει κάποιες επιτυχίες που ίσως να του φέρουν την οικονομική άνεση ώστε να μπορεί να ακολουθήσει αυτό που θέλει».
Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες ο Πασχάλης τονίζει ότι: «πλέον πρώτα πρέπει να είσαι δημόσιο πρόσωπο και μετά αθλητής για να έχει χορηγίες. Ένας αθλητής που δεν είναι στον χαρακτήρα του η προβολή δεν του δίνεται αυτή η δυνατότητα. Σίγουρα, παίζουν ρόλο οι δημοσιές σχέσεις. Το θέμα είναι οι χορηγίες να είναι το δευτερεύον. Να υπάρχει στήριξη πρώτα από το κράτος, από την Πολιτεία να παρέχονται τα βασικά για έναν αθλητή και από εκεί και πέρα η χορηγία είναι κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ότι δεν πρέπει ο αθλητής να μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει τον χορηγό για να τα βγάλει εις πέρας με την καθημερινότητά του».