Νέος επιδημιολογικός χάρτης- Ποια μέτρα θα ισχύουν στα 4 επίπεδα


Την εφαρμογή νέου επιδημιολογικού χάρτη ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας, αντιστοιχεί σε 4 χρώματα, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ECDC, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά θα είναι σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα, στο πορτοκαλί και στο κόκκινο προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή και σε επίπεδο Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο ετοιμότητας 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:
▪ Πρώτον, επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
▪ Δεύτερον, ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου: να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον SARS-CoV-2. Να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών αν χρειάζεται.

Στο επίπεδο 4, στο κόκκινο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:
▪ Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί.
▪ Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής.
▪ Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές.
▪ Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
▪ Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
▪ Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
▪ Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεσης λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Αυτή τη στιγμή οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Δεν υπάρχει περιοχή δηλαδή που να είναι στο κόκκινο.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •