«ΣΕΡΡΑΣ» κατά δημοτικής αρχής: «Ανεπαρκείς οι δικαιολογίες για την καθυστέρηση του έργου της γέφυρας του Τσέλιου»


Τη διαφωνία της με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το έργο της θεμελίωσης της γέφυρας του Τσέλιου, που απασχολεί τους δημότες, εξέφρασε η δημοτική παράταξη «ΣΕΡΡΑΣ» του κ. Στέφανου Φωτιάδη.

Όπως τονίζει η παράταξη στην ανακοίνωση, η δημοτική αρχή είχε όλο τον χρόνο να προβεί σε πιο άμεσες και γρήγορες ενέργειες, μετά την πρώτη έγκριση της μελέτης που ανατέθηκε σε ιδιώτη, από τον Ιούλιο του 2020 και ήδη το έργο να είχε προχωρήσει με αυτήν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης ως κατεπείγον, ωστόσο οι δικαιολογίες της καθυστέρησης που επικαλείται σήμερα η δημοτική αρχή, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στην μη έγκαιρη λήψη του εγγράφου περί της απαλλαγής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι επαρκείς.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της παράταξης «ΣΕΡΡΑΣ» αναφέρονται τα εξής:

«Στη σημερινή έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών εισήλθε προς έγκριση το Πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου “Εργασίες προστασίας θεμελίωσης γέφυρας Τσέλιου Δήμου Σερρών”, προϋπολογισμού 435.075,60 €. Η παράταξή μας, δια των δύο μελών της στην Οικονομική Επιτροπή κο Βασίλη Χρυσανθίδη και κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, έδωσε αρνητική ψήφο στην έγκριση του πρακτικού αυτού, παρά το γεγονός ότι ουδεμία αμφισβήτηση υπάρχει για την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών αποκατάστασης της πολύπαθης πλέον Γέφυρας του Τσέλιου, όπως επισταμένα και επανειλημμένα επισημάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκείνο με το οποίο διαφωνούμε εν προκειμένω είναι οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής στο τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 18ης Μαΐου, που έγινε κι αυτή δια περιφοράς, είχαμε επισημάνει και πάλι στις παρατηρήσεις που καταθέσαμε ότι για το έργο αυτό οι διαδικασίες δεν έχουν τηρηθεί όπως θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, ναι μεν το έργο αυτό ήταν κατεπείγον από την πρώτη στιγμή, αλλά ο χαρακτηρισμός του αυτός “ως κατεπείγοντος” έπρεπε να δοθεί ήδη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 13ης Απριλίου, οπότε και εν τέλει ήλθε προς έγκριση η σχετική μελέτη. Ο χαρακτηρισμός αυτός του έργου ως κατεπείγοντος αντί για τότε έγινε μετά από 35 περίπου ημέρες από την έγκριση της μελέτης, δηλαδή στις 18 Μαΐου, όταν η Οικονομική Επιτροπή με την υπ’ αριθμ. 279/2020 απόφασή της με την οποία είχε εγκρίνει την ανάθεση της μελέτης αυτή σε ιδιώτη ήδη από το καλοκαίρι του 2020, είχε πολύ σωστά προχωρήσει στο χαρακτηρισμό της ως κατεπείγουσας στην ίδια αυτή συνεδρίαση.

Η δημοτική αρχή είχε όλο τον χρόνο να προβεί σε πιο άμεσες και γρήγορες ενέργειες, μετά την πρώτη έγκριση της μελέτης που ανατέθηκε σε ιδιώτη, από τον Ιούλιο του 2020 και ήδη το έργο να είχε προχωρήσει με αυτήν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης ως κατεπείγον. Οι δικαιολογίες της καθυστέρησης που επικαλείται σήμερα η δημοτική αρχή, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στην μη έγκαιρη λήψη του εγγράφου περί της απαλλαγής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι επαρκείς. Γνωρίζουμε ότι η απαλλαγή αυτή λήφθηκε στις 01.06.2021, το πότε υποβλήθηκε το έγγραφο όμως δεν το γνωρίζουμε, ούτε ποτέ η δημοτική αρχή μπήκε στον κόπο να ενημερώσει όλο το χειμώνα το Δημοτικό Συμβούλιο ή την Οικονομική Επιτροπή ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης δεν μπορεί να προχωρήσει προτού ληφθεί το έγγραφο αυτό.

Τέλος, δεδομένου ότι το έργο αυτό είναι σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, ακόμη και με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης μπορούσαν και θα έπρεπε να ζητηθούν προσφορές από πολύ περισσότερους υποψήφιους οικονομικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο από 3 που είναι και το μίνιμουμ που ζητά ο σχετικός νόμος. Επίσης θα έπρεπε να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους περισσότερους αυτούς οικονομικούς φορείς να καταθέσουν τις προσφορές τους. Εδώ η πρόσκληση στάλθηκε από τους εργολήπτες στις 02.06.21, η απάντησή τους ζητήθηκε την επόμενη μέρα στις 03.06.21, ενώ η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης έγινε στις 04.06.21. Η παράταξή μας εκφράζει τη διαφωνία της με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους δημότες».

Κοινοποίηση