ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει διδακτικό προσωπικό και υπονομεύει διαρκώς τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων»

Την συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7356/16.06.2021) 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν αρχικά την συνεχιζόμενη μείωση των μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, όπου η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει καν τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. Τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στερεί από τα πανεπιστήμια το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, ενώ ένα μέρος μόνο των κενών που δημιουργούνται καλύπτεται με συμβασιούχους καθηγητές, οι οποίοι αμείβονται λιγότερο. Αντίστοιχα, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της έρευνας χαρακτηρίζεται από περικοπές κονδυλίων, ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για λειτουργικές δαπάνες, με πάγωμα νέων προσλήψεων αλλά και με απουσία επιβραβεύσεων για προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2020, γεγονός που αυξάνει τα προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας των ΑΕΙ.

Αντίστροφα, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές των ΑΕΙ, διαπιστώνουν ότι αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό τα πανεπιστημιακά τμήματα και να ενισχύσει τον τομέα της έρευνας τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ερευνητικά κέντρα, διαθέτει τα χρήματα των φορολογούμενων για την πρόσληψη 400 Ειδικών Φρουρών, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα (9) μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με το έργο της φύλαξης των Πανεπιστήμιων. Κοινώς η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των πανεπιστημίων προκρίνοντας την πρόσληψη ειδικών φρουρών έναντι των επιστημόνων που χρειάζονται.

Οι Βουλευτές καταλήγουν ζητώντας από την Υπουργό Παιδείας να λογοδοτήσει για το γεγονός ότι δεν κάνει καμία ενέργεια για να αυξηθεί η στελέχωση των Πανεπιστημίων με μέλη ΔΕΠ και την εγκαλούν διότι δεν εφαρμόζει καν την αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων 1:1, που ορίζει ο νόμος ώστε να αποφευχθεί έστω η αύξηση των εκπαιδευτικών κενών και να μην δυσχεραίνεται διαρκώς η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει διαρκώς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μετά την ενιαία βάση εισαγωγής που θα στερήσει από 25.000 περίπου μαθητές την είσοδό τους στα ΑΕΙ, συνεχίζει την υπονομευτική της πολιτική περιορίζοντας διαρκώς τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αντί να εργαστεί στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπαιδευτικών κενών, με την εσκεμμένη της αδράνεια να εφαρμόσει έστω το Νόμο αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων 1:1, αυξάνει διαρκώς τις κενές θέσεις διδασκόντων στα ΑΕΙ όλης της χώρας. Τα κενά που δημιουργούνται, εκτός των άλλων συνεπειών που επιφέρουν, μειώνουν και τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού ένα από τα κύρια στοιχεία που αξιολογούνται είναι η αναλογία φοιτητών/καθηγητών. Εκτός αυτών όμως η κυβέρνηση υπονομεύει διαρκώς και την έρευνα μειώνοντας τα ερευνητικά κονδύλια, επιτρέποντας τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς στις λειτουργικές δαπάνες και αφαιρώντας κίνητρα για την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων όπως είναι η επιβράβευση των επιστημόνων που τα προσελκύουν. Η υπονόμευση όμως αυτή τελικά πλήττει τις δυνατότητες της χώρας να συμμετέχει πιο ενεργά στη διεθνή έρευνα, να προσελκύει και να διατηρεί ικανούς επιστήμονες εντός της χώρας, να αναπτύσσει και να προάγει τη γνώση και εν τέλει να αποκομίζει πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Η συνειδητή υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, διότι μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε και την παραγωγική ανασυγκρότηση, προσελκύοντας κονδύλια από όλο τον κόσμο και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν και να μείνουν στον τόπο μας όλοι αυτοί οι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού. Η ανάπτυξη της χώρας που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ βασίζεται στην εισαγωγή τεχνολογίας, εφαρμογών και γνώσεων από το εξωτερικό. Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βασίζεται στην ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και των εφαρμογών στη χώρα μας και στην εξαγωγή τους στο εξωτερικό. Τα οφέλη από τη δική μας πρόταση θα διανεμηθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα οφέλη της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν τις ξένες βιομηχανίες. Ο ελληνικός λαός διαπιστώνει καθημερινά σε όλο και περισσότερα ζητήματα τις μεγάλες διαφορές που διακρίνουν τις προοδευτικές από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα αναθέσει και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •