ΣΥΡΙΖΑ: Υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων

Την υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7386/17.06.2021) 54 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνουν ότι τα χρέη των δημοσίων Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους αυξήθηκαν κατά 138%, από το Δεκέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021. Σε απόλυτες τιμές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται πλέον στα 818 εκατ. ευρώ από 344 εκ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 και 502 εκ το Δεκέμβριο του 2020. Η αύξηση αυτή των ληξιπρόθεσμων χρεών δεν δικαιολογείται, διότι τα νοσοκομεία πιέστηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, όχι όμως σε οικονομικό, δεδομένου ότι κατά τους κυβερνητικούς τουλάχιστον ισχυρισμούς, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων αυξήθηκαν προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τις αιτίες της υπερβολικής αυτής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πλήττει την αξιοπιστία των νοσοκομείων έναντι των προμηθευτών του και ενδεχομένως να εγείρει και πάλι ζητήματα ομαλού εφοδιασμού με φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Ταυτόχρονα, ζητούν από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τυχόν σχεδιασμό της για την ταχύτερη δυνατή αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και να απαντήσει εάν υπάρχουν διοικητικές ευθύνες για αυτή την πραγματικότητα.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διογκώσει σε υπερβολικό βαθμό τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση ιδίως τους μικρότερους εξ αυτών. Η πραγματικότητα αυτή που αποκαλύπτεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων προκειμένου αυτά να

ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε μια περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία που σε αντίξοες συνθήκες προσέφεραν υγειονομικές υπηρεσίες πέραν των δυνατοτήτων τους και μας προσβάλλει συνολικά ως κοινωνία. Γνωρίζουμε όλοι, ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από την πανδημία και επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία τα ιδεολογήματά της περί εισόδου ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Η επιτελική τους ανικανότητα όμως να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών των νοσοκομείων, ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμη φορά υπόλογη. Οφείλει να αποκλιμακώσει άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων και να διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή τους».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •