Έγγραφο «βόμβα» δείχνει ως υπεύθυνη τη ΔΕΥΑΣ για τις πλημμύρες στην οδό Τροίας- Η συνέχεια στον Εισαγγελέα;


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε το έγγραφο που έστειλε προ ημερών η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σχετικά με την καθαίρεση τμήματος τοιχίου από λιθοδομή κατάντη της γέφυρας Σιγής, ως αιτία πλημμύρας, κατά την 21η Ιουνίου 2020.

Το έγγραφο απευθύνεται προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ) και προς τα μέλη της, ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κοινοποιήθηκε- μεταξύ άλλων- στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, αλλά και στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.

Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει εξέλιξη, που θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό και πιθανόν να μην είναι υπόλογοι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα της ΔΕΥΑΣ.

Αφορμή για να υπάρξει η απάντηση της Υποδιεύθυνσης, αποτέλεσε απόφαση της ΔΕΥΑΣ, σύμφωνα με την οποία η Δημοτική Επιχείρηση δεν έφερε ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και να υποστούν ζημίες κάτοικοι της οδού Τροίας.

Ωστόσο, η απάντηση της Υποδιεύθυνσης είναι μάλλον αποστομωτική και όχι μόνο δείχνει ευθέως με το… δάκτυλο τη ΔΕΥΑΣ ως υπεύθυνη, αλλά κυριολεκτικά την «στήνει στον τοίχο».

Αναλυτικά, το έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα:

«Λάβαμε γνώση την 121η Απόφαση (ΑΔΑ:9ΗΑΤΟΡΣΜ-ΨΗ0) για το 1ο Θέμα του ανωτέρου σχετικού πρακτικού από την 11η/13-05-2021 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σερρών. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο πρακτικό αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι η καθαίρεση τμήματος τοιχίου από λιθοδομή στον χείμαρρο Αγίων Αναργύρων ήταν μία αναπόφευκτη ενέργεια, που έγινε παρουσία υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας, που ορθώς δεν απαγόρευσαν την ενέργεια αυτή.

Η Υποδ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Σερρών δηλώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως αβάσιμος και είναι μία προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών της ΔΕΥΑΣ για τις καταστροφές, που υπέστησαν κάτοικοι της περιοχής από το πλημμυρικό φαινόμενο την 21η Ιουνίου 2020.

Τα αληθή γεγονότα είναι τα εξής:

▪ Μετά την αυξημένη παροχή υδάτων που είχε ο χείμαρρος στις 8-4-2020 και τις βλάβες που προξένησε στο δίκτυό σας εντός του χειμάρρου σας υποδείχθηκε για την αποκατάσταση των βλαβών να χρησιμοποιήσετε τη ράμπα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το επίμαχο σημείο και την οποία χρησιμοποιούμε κάθε φορά που εκτελούμε εργασίες στο εν λόγω τμήμα του χειμάρρου. Άρα ο ισχυρισμός σας ότι η καταστροφή του τοιχίου ήταν η μόνη λύση για την πρόσβαση στο δίκτυό σας είναι αβάσιμος.
Άλλωστε, τη ράμπα αυτή χρησιμοποιούσατε για την επισκευή του δικτύου σας στο ίδιο τμήμα του χειμάρρου την 13η/01/2021.

▪ Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή των δικτύων της ΔΕΥΑΣ μέσα στον χείμαρρο, έγινε χωρίς καμία αδειοδότηση από την αρμόδια για το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου Υπηρεσία.
Για το λόγο αυτό, με συνεχή αλληλογραφία μας (τα υπ’ αρ. οικ. 689103(3568)/4-11-2019, 42300(183)/21-01-20, 16292(107)/13-01-2021, 166411(1435)/29-03-2021 έγγραφά μας), κληθήκατε να μεταφέρετε το δίκτυό σας εκτός των οριογραμμών του χειμάρρου. Έως σήμερα δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

▪ Παρόλο που σας υποδείχθηκε το σημείο που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε για να προσεγγίσετε το σημείο βλάβης του δικτύου σας, αυθαίρετα και χωρίς καμία έγκρισή μας καταστρέψατε μέρος του προστατευτικού τοιχίου από λιθοδομή, από το οποίο προκλήθηκε η έξοδος μεγάλων ποσοτήτων ύδατος κατά το πλημμυρικό φαινόμενο την 21η Ιουνίου 2020.
Ο ισχυρισμός σας ότι η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στην καταστροφή του τοιχίου παρουσία υπαλλήλων της υπηρεσίας μας, που δεν απαγόρευσαν την ενέργεια αυτή είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας.

▪ Όταν διαπιστώθηκε η καταστροφή του τοιχίου, κληθήκατε να προχωρήσετε άμεσα στην επανακατασκευή του με το υπ’ αρ. 297656(1777)/12-06-2020 έγγραφό μας και με τις συνεχείς τηλεφωνικές και προφορικές μας οχλήσεις.
Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΥΑΣ δεν προχώρησε στην ανακατασκευή του παρά μονάχα μετά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (εγκ.ΥΠΕΧΩΔΕ 33/98), οι τεχνικές αστυνομεύσεις των ρεμάτων για εντοπισμό και καταγραφή παρανομιών γίνονται δύο φορές το χρόνο.

▪ Ο ισχυρισμός της ΔΕΥΑΣ ότι η καταστροφή του τοιχίου «βοήθησε» στην εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου και «απέτρεψε» μεγαλύτερες καταστροφές σε κατοικίες σε επόμενο τμήμα του χειμάρρου είναι εντελώς αβάσιμος, δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε τρίτους.
Δεν υπάρχουν εντός σχεδίου πόλεως παρακείμενες κατοικίες σε επόμενο τμήμα του χειμάρρου.

▪ Επιπλέον, εφόσον η ΔΕΥΑΣ προέβη στην αυθαίρετη αυτή ενέργεια και κατέστρεψε το τοιχίο, δεν πήρε κανένα μέτρο ασφαλείας έναντι του κινδύνου υπερχείλισης υδάτων, λόγω πλημμυρικού φαινομένου, όπως π.χ. κατασκευή προσωρινού φράγματος με τοποθέτηση εδαφικού υλικού μέχρι την επανακατασκευή του τοιχίου ή μεταλλικό φράγμα.
Επίσης, η επανακατασκευή του δεν ήταν δύσκολη και χρονοβόρα ενέργεια καθώς η ΔΕΥΑΣ προχώρησε σε αυτήν δύο ημέρες μετά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου.

▪ Εφόσον θεωρείτε ότι δεν έχει ευθύνη η ΔΕΥΑΣ για τις καταστροφές στην περιοχή γιατί δεν αιτηθήκατε στην Υπηρεσία μας να προβεί στην άμεση αποκατάσταση του τοιχίου, αλλά μόνοι σας και χωρίς κάποια έγγραφη άδεια ή οδηγία από την Υπηρεσία μας προβήκατε στην αποκατάσταση του τοιχίου (δύο ημέρες μετά την πλημμύρα);
Επισημαίνεται ότι σε κανένα άλλο σημείο υπερχείλισης ή θραύσης των αναχωμάτων του χειμάρρου, όταν εκδηλώθηκε το πλημμυρικό φαινόμενο την 21η Ιουνίου 2020 (περιοχή λίμνης στην Κοιλάδα, περιοχή γέφυρας Τσέλιου) δεν προβήκατε σε καμία επέμβαση αποκατάστασης, αλλά εστιάσατε το ενδιαφέρον σας αποκλειστικά στην αποκατάσταση του τοιχίου που κατεδαφίσατε, γιατί προφανώς θεωρήσατε ότι είστε υπεύθυνοι.

▪ Επισημαίνουμε ότι ακόμη και σήμερα οι ενέργειές σας επιδεικνύουν την ίδια πρακτική. Δηλαδή, μετά από αίτηση της ΔΕΥΑΣ, δόθηκε, την 13η Ιανουαρίου 2021 προσωρινή άδεια για να εισέλθουν συνεργεία σας στον χείμαρρο από συγκεκριμένη ράμπα, στο ύψος του παρακείμενου σχολείου, για την αποκατάσταση του μη αδειοδοτημένου δικτύου από την Υπηρεσία μας και για κοινωνικούς λόγους (μη διακοπή ύδρευσης σε τμήμα της πόλης) την 13η Ιανουαρίου 2021, με την προϋπόθεση με το πέρας των εργασιών θα αποκατασταθεί η επίχωση της εισόδου της ράμπας.
Παρ’ όλη τη σχετική αλληλογραφία μας, έως σήμερα δεν έχετε προχωρήσει στην αποκατάσταση της εισόδου.

Εν κατακλείδι σας υποδείχθηκε ο τρόπος εισόδου στον χείμαρρο για την αποκατάσταση της βλάβης στο σημείο που δεν θα καταστρέφατε το προστατευτικό τοιχίο και κληθήκατε άμεσα να προχωρήσετε στην ανακατασκευή του τοιχίου που αυθαίρετα και με δική σας πρωτοβουλία καταστρέψατε και καμία απολύτως προφορική ή γραπτή άδεια για την ενέργειά σας, σας δόθηκε από μέρους μας.

Από την παράθεση των παραπάνω γεγονότων είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα η Υπηρεσία μας εγκαίρως έκανε τις δέουσες παρατηρήσεις προς εσάς για την αποκατάσταση της καταστροφής του τοιχίου και οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου προσκρούει στα ανωτέρω αναφερόμενα έγγραφα.
Σας καλούμε, συνεπώς, να προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση, κατά το μέρος αυτό, του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •