Ιθάκη: Το νησί του Οδυσσέα με τη μακρά ιστορία και τις μαγευτικές παραλίες (Φωτογραφίες)


Ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους.
Η Ιθάκη το νησί πατρίδα του Οδυσσέα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας όχι στα σημερινά χρόνια αλλά από την αρχαιότητα και τη μυθολογία.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς, καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι, είναι τα παραδοσιακά μονώροφα ή διώροφα σπίτια του χωριού και το μικρό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και το οποίο διακρίνεται για την πυκνή του βλάστηση. Στην κορυφή του λόφου πάνω από το Βαθύ δεσπόζει το κάστρο που κτίστηκε το 1807 όταν από τους Γάλλους. Η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική, καθώς φαίνεται μέχρι και η Λευκάδα.

Το Περαχώρι είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ιθάκης και το μοναδικό ορεινό χωριό του νοτίου τμήματος του νησιού.
Κοντά στο χωριό θα δείτε τα μεσαιωνικά ερείπια προγενέστερου οικισμού, της Παλαιοχώρας που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης, όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική και οι βυζαντινές εκκλησίες με τις τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Ο Σταυρός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Ιθάκης, με πληθυσμό 325 κατοίκους και απέχει 16 χλμ. από το Βαθύ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Το χωριό κτίστηκε τον 16ο αιώνα και από τότε ως σήμερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα του νησιού. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτομή του Οδυσσέα.

Η Ανωγή είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. βορειοδυτικά από το Βαθύ. Είναι το αρχαιότερο χωριό της Ιθάκης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία, γνωστά ως «Μενίρ», με υψηλότερο τον βράχο Αρακλή ύψους 8 μ. Στην περιοχή υπάρχουν και κατάλοιπα της μεσαιωνικής εποχής μιας ιδιαίτερης ιστορικής περιόδου, μυστικιστικής σημασίας.
Στο χωριό θα δείτε κι ένα επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό, ενώ στο παραδοσιακό καφενείο θα απολαύσετε μεζεδάκια της ντόπιας κουζίνας και θα θαυμάσετε τη υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Από το χωριό ξεκινά ένα θαυμάσιο μονοπάτι που οδηγεί στο Κιόνι.
Στην Ανωγή βρίσκεται και το ελικοδρόμιο του νησιού. Επίσης, από την Ανωγή μπορείτε να προσεγγίσετε το όρος Νήριτος, το υψηλότερο της Ιθάκης.

Ο Πλατρειθιάς είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στην πιο εύφορη περιοχή της Ιθάκης με παραδοσιακά σπιτάκια.

Οι Φρίκες είναι ένα γραφικό ψαροχώρι και βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και σε απόσταση 13 χλμ. από την Βαθύ. Στο μικρό λιμανάκι θα δείτε τους δύο παραδοσιακούς, καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους που προσθέτουν στην περιοχή της δική τους ομορφιάς. Οι μικρές ειδυλλιακές παραλίες της περιοχής προσελκύουν πλήθος λουόμενων.
Οι Φρίκες παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζονται με το ομηρικό λιμένα του Ρείθρου.

Το Κιόνι είναι κτισμένο στο βάθος ενός όρμου και ο οικισμός του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος. Στο απάνεμο λιμανάκι του, το καλοκαίρι αράζουν τα κότερα των επισκεπτών της Ιθάκης. Στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν οι τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι.
Διαθέτει υπέροχη θέα και μαγευτικές παραλίες.

(Κείμενο και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •