Κ. Μπούμπας: «Ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των παραγωγών καπνού στις Σέρρες»


Την ανάγκη να καταβληθεί οικονομική ενίσχυση στους Σερραίους καπνοπαραγωγούς, τόνισε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Μπούμπας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον Αγροτικό καπνικό Συνεταιρισμό του Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς», οι καπνοπαραγωγού του Νομού αλλά και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού, λόγω της των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, η καλλιέργεια καπνού χαρακτηρίζεται, κατεξοχήν, ως δραστηριότητα «εντάσεως εργασίας», λόγω του ότι η περισυλλογή και η επεξεργασία του παραγόμενου προϊόντος γίνεται κατά κόρον, με χειρονακτική εργασία. Η μεγάλη έλλειψη εργατών, όμως, φέτος, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις από όμορες χώρες, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή καπνών, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο, λόγω της μεταφύτευσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να καλλιεργηθεί μονάχα ένα μέρος της καλλιέργειας που είχε προγραμματισθεί αρχικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει διανεμηθεί, αδικαιολόγητα, η οικονομική ενίσχυση «de minimis» στους παραγωγούς της ποικιλίας Βιρτζίνια, προκειμένου για την εσοδεία του 2018, ενώ αυτή έχει κατανεμηθεί εξ ολοκλήρου, στους παραγωγούς Μπασμά και Κατερίνης.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεσθε να μεριμνήσετε άμεσα, ώστε να τύχουν μέτρων ενίσχυσης και αποζημίωσης οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, δεδομένων των ανωτέρω αρνητικών συγκυριών στην παραγωγή των καπνών τους, που τους προκάλεσαν οικονομική ζημιά, χωρίς να φέρουν οι ίδιοι ευθύνη για τα εις βάρος τους τεκταινόμενα;».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •