Συνταγογράφηση των μοριακών test (pcr) ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επαναφέρουν το αίτημα για συνταγογράφηση των μοριακών test (pcr) ή την δωρεάν πραγματοποίησή τους τουλάχιστον για τους συνοδούς ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7852/07.07.2021) 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι σε νοσοκομεία της χώρας ζητείται διαπιστωμένα αρνητικό pcr test 24ώρου, προκειμένου και εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μπορέσουν να βρεθούν με τους ανθρώπους τους ως συνοδοί σε νοσηλεία μέσα στο νοσοκομείο. Το κόστος αυτών των τεστ επιβαρύνει αποκλειστικά το συνοδό. Ενώ ο ασθενής ορθά υποβάλλεται σε pcr τεστ ερχόμενος στο νοσοκομείο, ο συνοδός θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος και μάλιστα να επαναλαμβάνει την εξέταση καθημερινά.

Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι η προσωπική οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει για έναν συνοδό ασθενή είναι υπερβολικά μεγάλη και προτείνουν οι συνοδοί ασθενών να υποβάλλονται σε pcr test όπως ακριβώς και οι ασθενείς ή έστω να επιτραπεί η συνταγογράφηση των test ώστε να μειώνεται το κόστος των test που σήμερα ανέρχεται περίπου στα 60€/test.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Είναι απαράδεκτο να μην έχει προβλεφθεί η δωρεάν κάλυψη των μοριακών τεστ (pcr) ιδίως στις περιπτώσεις που η διενέργειά τους καθίσταται υποχρεωτική. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς πρέπει να συνοδεύονται είτε λόγω της φύσης της ασθένειας είτε λόγω της ηλικίας και της δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης του ασθενή. Είναι απαράδεκτο να υποβάλλονται σε δυσβάστακτα καθημερινά έξοδα οι γονείς ενός παιδιού που πρέπει να νοσηλευτεί για κάποιες ημέρες ΄η ενός ηλικιωμένου που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Η καθημερινή υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ πρέπει να καλύπτεται από το δημόσιο όπως ακριβώς καλύπτεται και σωστά και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς»

Κοινοποίηση