Μ. Θεοδωρίδου: «Κάποιοι αντιεμβολιαστές θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία»- Αιχμηρός ο Μ. Θεμιστοκλέους και η δήλωση περί… τσαρλατάνων γιατρών

(Φωτογραφία από συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στις Σέρρες στις 14 Ιουλίου 2021)

«Καμπανάκι» χτύπησε για μία ακόμη φορά, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και ιδιαίτερα για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, ενώ χαρακτήρισε τον κάθε ανεμβολίαστο ως ένα «εργαστήριο παραγωγής» νέων μεταλλάξεων.

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

Ερωτηθείσα για τις 5 γυναίκες που ήταν ανεμβολίαστες και που νοσηλεύονται διασωληνωμένες και ταυτόχρονα εγκυμονούν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως είναι αναρτημένη και από την υπεύθυνη Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία η οδηγία σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια αντίσταση στο θέμα, ένας υπερβολικός φόβος στον εμβολιασμό κατά την κύηση και πως ίσως και ο κλάδος των γυναικολόγων έχει ένα δισταγμό που μεταφέρεται και στις εγκύους.

«Επομένως, πάνω σε αυτό το θέμα πάλι στην ενημέρωση, μου δίνετε την ευκαιρία να πω, mRNΑ εμβόλια κατά την κύηση ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης. Εμβολιασμός και κατά τη γαλουχία. Υπάρχουν μελέτες πλέον, υπάρχουν registry μητρώα με μεγάλο αριθμό εγκύων ότι δεν παραβλάπτεται ούτε το κύημα και αντιθέτως προστατεύεται η μητέρα από σοβαρές επιπλοκές, όπως αυτές που οδήγησαν τις εγκύους αυτές στο νοσοκομείο» ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι αντιεμβολιαστές και οι… τσαρλατάνοι γιατροί

Απηυδισμένη από το θέμα των αντιεμβολιαστών και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται, εμφανίσθηκε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουν αυτιά να ακούσουν», πως κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία και πρόσθεσε:
«Για το θέμα των αντιεμβολιαστών. Με είχαν ρωτήσει και σε μια άλλη συνέντευξη, τι θα λέγατε σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι διστακτικούς. Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν και αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω ότι τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για την διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήτανε όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία».

Θέση για το θέμα πήρε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος εστίασε και στη συμμετοχή γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, μη διστάζοντας να κάνει λόγο ακόμη και για τσαρλατάνους:
«Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, καταρχάς θα πρέπει να διακρίνουμε δυο πράγματα. Και κάποια πράγματα έχει πει ήδη η Καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου.
Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και διαφορετικές απόψεις γιατρών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος, ο οποίος είναι υγειονομικός, είναι επιστήμονας.
Είναι υποχρεωμένος, με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση της νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες.
Γιατί όπως ξέρουμε, στην ιατρική είναι πολύ εύκολο κάποιος ο οποίος- η ιστορία τους έχει ονοματίσει τσαρλατάνους ή ο,τιδήποτε άλλο- σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία, πρόβλημα υγείας, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη.
Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι ούτε πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα η ελευθερία έκφρασης.
Είναι υποχρέωση του συνταγμένου οργάνου της Πολιτείας, είτε είναι Δημόσια Διοίκηση, είτε είναι Ιατρικοί Σύλλογοι, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς.
Οπωσδήποτε είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε, είτε θέλει να εμβολιαστεί, είτε όχι. Είναι μία άλλη συζήτηση αν θα πείσουμε, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές, αλλά ειδικά γιατροί, οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης και είναι ξεκάθαρο, δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης δικής μου ή της κυρίας Θεοδωρίδου ή κάποιου άλλου συναδέλφου, υπάρχουν όργανα. Όπως και στη δική μας χώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά και διεθνώς.
Άρα ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •