Λ. Αβραμάκης: «Μείζον θεσμικό και πολιτικό θέμα το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού και οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες οφειλές του στις ελληνικές τράπεζες»


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των πολιτικών, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Μείζον θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα αποτελεί το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, ο οποίος επίμονα δεν απαντά για το γεγονός της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του. Η ύπαρξη εταιρίας στο όνομα της συζύγου του, οι εικονικές μεταβιβάσεις σε offshore που αποδεικνύεται ότι ανήκουν στην ίδια και η προσπάθεια αρχειοθέτησης της συγκεκριμένης παρανομίας αποτελούν όχι απλώς πολιτικό αλλά και ποινικό ζήτημα.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αν και ανήκει στα πλουσιότερα πολιτικά πρόσωπα και η περιουσία του αυξάνεται εντυπωσιακά ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, όντας ιδιοκτήτης 36 ακινήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εντυπωσιακά μεγάλης αντικειμενικής και εμπορικής αξίας, εμφανίζεται τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του να έχουν δανειακές μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις ύψους 1,4 εκατ. €.

Η άρνηση του πρωθυπουργικού ζεύγους να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν πάρει και τις πιστωτικές τους κάρτες, το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν κάνουν καμία κίνηση για να εισπράξουν αυτά που τους οφείλονται παρά το ότι υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων μάλιστα σε τράπεζες του εξωτερικού, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ιδίως όσων πολιτών έχουν δεχτεί οχλήσεις από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρίες για μικροκαθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους πόσο δε μάλλον, σε εκείνα τα νοικοκυριά που απειλούνται με απώλεια ακόμα και της μοναδικής κατοικίας τους με το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ουσιαστικό θεσμικό πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι τα χρέη της ΝΔ εξακολουθούν να αυξάνονται ενώ την ίδια στιγμή υπερχρεωμένοι εμφανίζονται Βουλευτές και Υπουργοί της ΝΔ σε κρίσιμα πόστα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και άρα με τις τράπεζες. Ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης έχει χρέη 580.000 €, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, χρωστάει 962.949 €.

Ουσιώδες τέλος θεσμικό πρόβλημα, αποτελεί η διαπίστωση, ότι οι ελληνικές τράπεζες αποδεικνύονται ιδιαίτερα δεκτικές στο να χορηγήσουν δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα τη στιγμή που μόλις 25.000 από τις 800.000 ενεργές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Εν κατακλείδι, η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και να ελέγξει εξονυχιστικά την παράνομη απόκρυψη εταιρίας από το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η διερεύνηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στον πρωθυπουργό, στο κόμμα της ΝΔ και σε οποιοδήποτε άλλο στρατηγικό κακοπληρωτή να εκφεύγουν των νόμιμων συνεπειών της μη αποπληρωμής των δανείων τους, τη στιγμή που το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν βαρύτατες συνέπειες σε περίπτωση ακόμα και προσωρινής αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. Τέλος, η διατήρηση χαρτοφυλακίων που σχετίζεται με τη λειτουργία της οικονομίας από πολιτικά πρόσωπα που έχουν τεράστιο προσωπικό χρέος προς τις τράπεζες, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δυνατότητα επηρεασμού τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει δημόσια εξηγήσεις για τα όσα περιλαμβάνονται και κυρίως όσα αποκρύβονται από την δήλωση Πόθεν Έσχες του.
Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει επίσης να εξετάσει αναλυτικά τα στοιχεία που καθιστούν τον πρωθυπουργό υπόλογο και να μην επιτρέψει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ενώ υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών. Τέλος, ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς βρίσκεται στο απυρόβλητο των τραπεζών ο ίδιος, το κόμμα του και η σύζυγός του.

Τέλος, η συστηματική αποσιώπηση του τι συμβαίνει με το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ και η ταυτόχρονη απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •