Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών: Ο Λαϊλιάς δεν πωλείται

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.) εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στη θέση «ΧΕΡΣΟ» (κάτω από το βράχο της «Κατίγκως») και με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι: «Ο Λαϊλιάς δεν πωλείται»

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών σημειώνει:

Ο Αντι-Περιβαλλοντικός Νόμος 4685/2020 που ψηφίστηκε πέρυσι, άρχισε να εφαρμόζεται και στο νομό Σερρών.

Ο νέος νόμος αντιμετωπίζει το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως εμπόδιο ανάπτυξης και όχι ως εγγύηση για υγιές περιβάλλον, υγιείς ανθρώπους και βιώσιμη ανάπτυξη των επενδύσεων.

Ενώ θα έπρεπε, ειδικά όταν πρόκειται για έργα εντός των πολύτιμης οικολογικής αξίας περιοχών Natura, όπως είναι ο Λαϊλιάς, η αδειοδοτική διαδικασία να είναι ενισχυμένη.

Θυμίζoυμε ότι υπήρχε και απόφαση το 1997, του τότε υπουργού ΜΑΚ.ΘΡΑ κ. Φ. Πετσαλνικου με την οποία χαρακτηριζόταν « Ως Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους η περιοχή του ορεινού όγκου του Λαϊλιά» (13 Μαρτίου 1997, ΦΕΚ 275/74-1997), η οποία για τυπικούς λόγους ανακλήθηκε.

Πριν τον Ν.4685/2020, η ύπαρξη των διοικητικών συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμεων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που αποτελούνταν από εκπρόσωπους του κεντρικού κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιβαλλοντικών φορέων λειτουργούσαν αποτελεσματικά όσον αφορά τη συνδιαμόρφωση στη διαβούλευση και συναίνεση.

Τώρα με το νέο νόμο «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», αφού η δημιουργία του Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ως οργανισμού που ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργεί την ανεξαρτησία που είχαν οι ΦΔΠΠ από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, οπότε η δουλειά τους και κυρίως οι γνωμοδοτήσεις τους δε θα μπορούν να είναι ανεξάρτητες και αντικειμενικές υπέρ του προστατευτέου αλλά θα υπόκεινται στις πιέσεις των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων τους.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.) εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στη θέση «ΧΕΡΣΟ» (κάτω από το βράχο της «Κατίγκως»), διότι:

– Θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό και ζωικό οικοσύστημα της περιοχής. Επισημαίνουμε πως η βορειοδυτική πλαγιά του Λαϊλιά είναι συγκριτικά με τον υπόλοιπο ορεινό όγκο η πλέον αλώβητη από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στο βουνό, που καλύπτεται από μεικτό δάσος οξιάς και δασικής πεύκης, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριας πανίδας, αρκετά από οποία είναι προστατευόμενα: αρκούδα, ζαρκάδι, βίδρα, λύκος, βασιλαετός, αγριόκουρκος κ.ά

Το παρήγορο είναι, ότι ούτε αυτή τη φορά οι «επενδυτές», έπιασαν στον ύπνο τους κατοίκους και το Τοπικό Συμβούλιο του Αχλαδοχωρίου, όπως σχεδίασαν και ήλπιζαν. Χωρίς ντροπή επαναλαμβάνουν την πρόταση «επένδυσης» για μία ακόμα φορά στην καρδιά του καλοκαιριού. Είναι η τέταρτη φορά που γίνεται αίτηση για λατομείο γρανίτη σε αυτήν την περιοχή από το 1990.

Είμαστε σίγουροι ότι θα μας ακολουθήσουν και πολλές άλλες συλλογικότητες, όπως συνέβη και όλες τις προηγούμενες φορές. Άλλωστε τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη αποτροπής του εγκλήματος λόγω της κλιματικής αλλαγής, των συχνότερων καυσώνων και των καταστροφικών πλημμυρών.

Είμαστε σίγουροι, ότι και αυτή τη φορά θα αποτρέψουμε την λειτουργία λατομείων στο Λαϊλιά. Όλοι μαζί και παρά τα νομικά εμπόδια, μπορούμε να αποτρέψουμε το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 12, στο Δημαρχείο Σιδηροκάστρου.

Κοινοποίηση