ΜέΡΑ25: «Ενότητα & αλληλεγγύη τώρα – Ανατροπή της ‘Μητσοτάκης ΑΕ’ αμέσως μετά»


Στην έκδοση ψηφίσματος προχώρησε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25, αναφορικά με τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η μάχη με τις φλόγες, το ΜέΡΑ25 τήρησε ενωτική, υπεύθυνη στάση. Την Τρίτη 3 Αυγούστου, ο Γραμματέας έστειλε το εξής μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης:
Κουράγιο στους πυροσβέστες μας, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, σε όλες & όλους που βοηθούν, στους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν και πνίγονται από τον καπνό. Και στη Φύση μας που βρίσκεται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής που εμείς οι άνθρωποι, αλόγιστα, της επιβάλαμε.

Δυο μέρες μετά, με την καταστροφή να μεγεθύνεται, ο Γραμματέας συνέχισε στο ίδιο μοτίβο:
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε. Με τη σκέψη στους ανθρώπους που τα βάζουν με, ή κινδυνεύουν από, τις φλόγες. Αλληλεγγύη και ομόνοια αυτή τη στιγμή.

Ως Κεντρική Επιτροπή, αισθανόμαστε πλήρως την ευθύνη της αλληλεγγύης και της ενότητας με όλες και όλους όσο η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται. Όμως, ως το όργανο του ΜέΡΑ25 με ευθύνη της χάραξης των πολιτικών μας παρεμβάσεων, έχουμε την υποχρέωση να δρομολογήσουμε την πολιτική εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης πριν τις πυρκαγιές, κατά την διάρκεια της καταστροφής, και αφού τα δάση έχουν γίνει στάχτη και τα ΜΜΕ έχουν περάσει στο επόμενο θέμα.

Χτες το βράδυ, στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε σειρά αναφορών που αποδεικνύουν πως, όσο και να το προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει την εξάρτησή του από τα αρπακτικά που του υπαγορεύουν καταστροφικές πολιτικές επιλογές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι, όπως και με την πανδημία, η διαχείριση της κυβέρνησης είναι πρωτίστως επικοινωνιακή, με έγνοιες όπως οι μάχες του διαδικτύου ή το «σκορ νεκρών» με τους μνημονιακούς προκατόχους τους. Η πρωτίστως επικοινωνιακή, προπαγανδιστική, εν τέλει κομματική διαχείριση μιας πραγματικής τραγωδίας φανερώνει την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία….

…ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 στηρίζει όλες κι όλους που είτε έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες είτε κινδυνεύουν από αυτές. Όσο οι πυρκαγιές μαίνονται, τα μέλη του ΜέΡΑ25 στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους και στη Φύση που υποφέρουν.

Παράλληλα, επειδή αυτή η καταστροφή δεν είναι «φυσική» αλλά αποτέλεσμα αφύσικων, ταξικών και ολιγαρχικών πολιτικών, η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 προϊδεάζει τους πολίτες για την ανάλυση και την δράση που θα ακολουθήσουμε μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες όλες & όλοι μαζί:

1.Να ανατρέψουμε τη νοοτροπία ότι προτεραιότητα έχει η ιδιοκτησία κι όχι το οικοσύστημα που μας κρατά ζωντανούς ή τα δημόσια αγαθά χωρίς τα οποία είμαστε καταδικασμένοι στη ζούγκλα της ισχύος των πολύ λίγων.

2.Να επενδύσουμε στην προστασία κι όχι την καταστολή των πολιτών – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που βάζει νέες κλειδαριές σ’ ένα φλεγόμενο σπίτι.

3.Να καταργήσουμε τη Χρεοδουλοπαροικία, αντί να την ενισχύσουμε με πρόσχημα την ανοικοδόμηση – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που χύνει δάκρυα για τα καμένα σπίτια των μικρομεσαίων την ώρα που τους ετοιμάζει πλειστηριασμούς κι εξώσεις.

4.Να κάνουμε νόμο του κράτους την τροπολογία του ΜέΡΑ25 με την οποία απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης των καμένων για τουλάχιστον 30 χρόνια – καταδικάζοντας την υποκρισία μιας κυβέρνησης που επικαλείται θεωρητικά το Σύνταγμα για να το καταργήσει στην πράξη. Και, παράλληλα, να πιέσουμε για την άμεση επιστροφή της δασοπυρόσβεσης, με ικανούς πόρους, στα Δασαρχεία.

5.Να παλέψουμε ώστε όλα τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν στα έγκατα της γης, ως ελάχιστη συνεισφορά στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής – καταδικάζοντας τη νοοτροπία «σιγά μην λύσουμε εμείς το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

6.Να εργαστούμε μαζί για την ανατροπή της «Μητσοτάκης ΑΕ» αλλά και κάθε κυβέρνησης που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για φαινόμενα τα οποία οι πολιτικές της ενισχύουν.

7.Να συνταχθούμε με το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 που αναδεικνύει την συνενοχή μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που, ενώ παρεμβαίνει για να κλείνει τράπεζες υπέρ των δανειστών, υπέρ των αρπακτικών και υπέρ των τραπεζιτών, σφυρίζει αδιάφορα όταν η Φύση και οι Ευρωπαίοι καίγονται, πνίγονται και ασφυκτιούν – αλλά και με την Προοδευτική Διεθνή που, σήμερα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία διεθνοποίησης και συντονισμού του πανανθρώπινου αγώνα για τον τερματισμό του εκμεταλλευτικού μοντέλου που μας έφερε, ως είδος, στα πρόθυρα της καταστροφής».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •