«Καμπανάκι» του Διοικητή της Π.Υ. Σερρών για σημεία στο δασικό οδικό δίκτυο (Βίντεο)


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και αρχές και της περιφερειακής ενότητας Σερρών, με στόχο την πυροπροστασία, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ο παρατεταμένος και ισχυρός καύσωνας, αλλά και η έντονη ξηρασία, έχουν δημιουργήσει συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι και την Παρασκευή είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγορεύει τη μετακίνηση, τη διέλευση και την παραμονή σε δάση, άλση, περιοχές Natura κ.λπ..

Μιλώντας στο Infonews24, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών Σωτήρης Δημητράκης τόνισε αρχικά πως έχουν ληφθεί όλα τα επιπλέον μέτρα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όπως η έντονη ξηρασία και οι δυνατοί άνεμοι, ενώ συνέστησε να αποφεύγουμε τις επισκέψεις στα βουνά, διότι οι ημέρες είναι πάρα πολύ δύσκολες.

«Δεν θυμάμαι την τελευταία δεκαετία να επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Προτείνω να κάνουμε λίγη υπομονή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητράκης.

Όλοι οι κατασκηνωτές και επισκέπτες του Λαϊλιά έχουν κατέβει, με την παρότρυνση και της αστυνομίας και του δασαρχείου.

Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί και απομακρυνθεί και οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί, άπαντες όσοι αναπτύσσουν δραστηριότητα ή εργασίες στο δάσος, που θα μπορούσαν για είτε από αμέλεια να προξενήσουν μια εστία πυρκαγιάς.

Από την πυροσβεστική, την αστυνομία και το στρατό έχουν διπλασιαστεί οι περιπολίες, ενώ η αστυνομία είναι παρούσα σε όλα τα δασικά συμπλέγματα και εφαρμόζει τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όσον αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, έχουν διπλασιαστεί τα πυροφυλάκια, οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί, τα περιπολικά, όλοι είναι έξω και σε άμεση επιφυλακή.

Όλοι οι εργαζόμενοι είναι στις θέσεις τους, καθώς ισχύουν η γενική επιφυλακή και η αναστολή χορήγησης όλων των αδειών.

Ωστόσο, ο κ. Σωτήρης Δημητράκης παραδέχθηκε πως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα όσον αφορά στην προσβασιμότητα, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου»:

«Όσον αφορά στην προσβασιμότητα, δυστυχώς υπάρχουν κάποια θέματα. Είμαι σε καθημερινή επαφή για να λυθούν αυτά τα θέματα, καθώς ω μη γένοιτο έχουμε κάποιο συμβάν σε συγκεκριμένο σημείο, σκεφθείτε την πρόσβαση των οχημάτων, η οποία θα είναι αδύνατη από εκείνο το σημείο και πέρα, θα πρέπει να επιχειρήσουμε με πεζοπόρα τμήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν επιχειρείς με πεζοπόρα τμήματα, με σκαπανικά εργαλεία, θα έχεις και τα ανάλογα αποτελέσματα. Σε όλο το νομό έχουμε κάποια προβλήματα, τα οποία είναι συγκεκριμένα. Κι επειδή ακριβώς το δασικό, οδικό δίκτυο είναι πάρα πολύ μεγάλο, είμαστε ένας πάρα πολύ μεγάλος νομός και γίνεται ένας μεγάλος αγώνας και από το δασαρχείο και από τους δήμους, να λύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Εμείς ως δύναμη καταστολής ‘κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου’ και καθημερινά είμαστε σε επαφές έτσι ώστε να λύσουμε τα συγκεκριμένα θέματα».

Στο ερώτημα του Infonews24 θα έπρεπε κάποιες εργασίες να γίνουν νωρίτερα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών υπογράμμισε:
«Θα μπορούσαν να είχαν γίνει από 2 με 3 μήνες, αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή ένα μήνα μετά που έκοψε δρόμους στη μέση».

Κοινοποίηση