Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου- Ποιο εμβόλιο θα κάνουν όσοι έκαναν είτε το μονοδοσικό είτε το Astra Zeneca


Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και ατυχώς και των ανεμβολίαστων ατόμων, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής, προγραμματισμένης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

«Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας, ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση. Την προηγούμενη Τρίτη, συνεδρίασαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου» υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι Επιτροπές έλαβαν υπ’ όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία, καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:
• Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
• Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
• Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.
• Καρκίνος υπό αγωγή.
• Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
• Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
• Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Για την μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται, απλώς ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων με αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας, όπως προείπα, ή αυξημένης έκθεσης στον ιό, προκειμένου να δρομολογήσει, σε συνεργασία με το επιχειρησιακό σκέλος του προγράμματος για τους εμβολιασμούς, τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •