ΠΦΠΟ: Επιστολή διαμαρτυρίας για χρησιμοποίηση κουνελιών- περιστεριών σε θεάματα με κερδοσκοπικό σκοπό

Επιστολή διαμαρτυρίας για χρησιμοποίηση κουνελιών- περιστεριών σε θεάματα με κερδοσκοπικό σκοπό απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προς την Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών, την οποία κοινοποίησε στους Συλλόγους Φίλων Ελληνικής Ταχυδακτυλουργίας, Παιδότοπων Ελλάδος, την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΚΤ – ΤΜ. Υγείας Ζώων Διεύθυνση Προστασίας των ζώων φαρμάκων και κτηνιατρικών εφαρμογών.

Συγκεκριμένα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σημειώνει

Λάβαμε καταγγελία για διοργάνωση παιδικού πάρτι γενεθλίων που έλαβε χώρα στην Αττική με παρουσία ταχυδακτυλουργού ο οποίος κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος του στα παρευρισκόμενα παιδιά και τους καλεσμένους παρουσίασε ένα νούμερο με ζωντανό κουνέλι.

Αφού ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο θέαμα, τοποθέτησε το κουνέλι σε ένα κουτί και μετά μέσα σε μαύρη τροχοφόρα βαλίτσα που φύλασσε όλα τα σύνεργα του. Συνέχισε δε να συνομιλεί με τους καλεσμένους στο πάρτυ και ενόσω μέσα στη κλειστή μαύρη βαλίτσα είχε τοποθετήσει κυριολεκτικά ωσάν αντικείμενο ένα ζωντανό κουνέλι!

Αυτόπτης μάρτυρας, περαστική έσπευσε και ενημέρωσε τον ταχυδακτυλουργό για τη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί παράνομης χρήσης ζώων σε θεάματα και τη κακοποίηση του ζώου. Ο δε ταχυδακτυλουργός προς υπεράσπιση του ισχυρίστηκε ότι είχε άγνοια και ότι δεν το πράττει μόνο αυτός, αλλά πολλοί ταχυδακτυλουργοί χρησιμοποιούν κουνέλια και περιστέρια επίσης πρόσθεσε και αποχώρησε άμεσα μετά από αυτό.

Εάν ισχύει αυτό που ανέφερε ο ταχυδακτυλουργός και εξακολουθούν μέχρι σήμερα στη χώρα μας κάποιοι ταχυδακτυλουργοί, μάγοι, ψυχαγωγοί, εμψυχωτές ή εν γένει διασκεδαστές να χρησιμοποιούν ζώα στις παραστάσεις τους θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι εδώ και σχεδόν μία 10ετία στη χώρα μας έχει καταργηθεί η χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα και συγκεκριμένα το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 ορίζει επί λέξει ότι :

1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.”

Η παρά τω νόμω χρησιμοποίηση τους συνιστά ποινικό αδίκημα και όπως ορίζει το άρθρο 20 “Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.” Επιπρόσθετα στο κατά το ως άνω αναφερόμενο συμβάν- πάρτυ ανέφερε ο ταχυδακτυλουργός ότι επί 3 συναπτά έτη χρησιμοποιεί το κουνέλι στις παραστάσεις του με το τρόπο αυτό και σαν αντικείμενο και μετά το κλείνει στη βαλίτσα, δεν το μεταφέρει ούτε καν σε ειδικό κλωβό μεταφοράς. Κατά δε τα λεγόμενα του είναι οκ, “καθώς το ζώο 3 χρόνια έχει συνηθίσει”.

Η πρακτική όμως αυτή συνιστά κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση του. Και όπως ορίζει το αρ. 16 του ν. 4039/2012: “απαγορεύεται: αα) η κακοποίηση και η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και αβ) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό” Οι δε παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μετά λύπης πληροφορηθήκαμε το έλλειμα της φιλοζωικής κουλτούρας μελών της ταχυδακτυλουργικής κοινότητας εν έτει 2021 και το γεγονός ότι εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με κερδοσκοπικό σκοπό τα ζώα αυτά παραβιάζοντας συγχρόνως και τους κανόνες ευζωίας τους και εν τέλει να τα παρουσιάζουν στα παιδία σαν άψυχα αντικείμενα ψυχαγωγίας.

                                                 Για τους λογους αυτους

Σας καλούμε όπως άμεσα ενημερώσετε τα μέλη να σας παύσουν τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε είδους ζώου σε παραστάσεις και να συμμορφωθούν με τη κείμενη νομοθεσία. Άλλως σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμεθα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας ενώπιον των αρμόδιων αρχών αναφορικά με τη τήρηση της ως άνω νομοθεσίας και δη τη προστασία των ζώων.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •