Τα μέτρα που θα «φρενάρουν» τη διασπορά του κορονοϊού (Βίντεο)

Νέα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αναφορά έγινε και στους ανεμβολιάστους συμπολίτες μας. Στην ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας συμμετείχε η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο το ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα που θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ.  Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

-Ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

-Ανεμβολίαστοι φοιτητες θα να κάνουν εργαστηριακό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές τω πανεπιστημίων.

-Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και τους ανήλικους 12-17 ετών.

Self test για τους ανήλικους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr στο check in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Επίσης ο κύριος Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στις δημόσιες δομές διάγνωσης κορονοϊός θα πραγματοποιούν μόνο τεστ οι εμβολιασμένοι πολίτες και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν τεστ δωρεάν, θα γίνεται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά τεστ.

Σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι είναι υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

 

 

 

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •