Τελιγιορίδου-Αραχωβίτη: «Θετική εξέλιξη στο ζήτημα παράτασης παραμονής εργατών γης»

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν το ζήτημα της παράτασης παραμονής εργατών γης από τρίτες χώρες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης, Αναπληρώτρια Τομεάρχης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντίστοιχα, καθώς με επιστολή που είχαν στείλει στις 19 Αυγούστου 2021, στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μετανάστευσης & Ασύλου ζητούσαν την παράταση παραμονής εργατών γης

Οι δύο βουλευτές στην επιστολή τους σημείωναν τα εξής:

Αξιότιμοι υπουργοί

Ο αγροτικός κόσμος στο σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας βάλλεται τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλά επίπεδα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Εκτός των παραπάνω όσων η παραγωγή κατάφερε να σωθεί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές δυσκολίες της συγκομιδής της με τα εμπόδια  που προκύπτουν από την παράταση παραμονής των αλλοδαπών εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης στην εποχική αγροτική οικονομία.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες ήθελαν την παράταση των 90 ημερών για τους εργάτες γης να έρχεται ως διευκόλυνση προς τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία έκδοσής της, η οποία αναμενόταν να γίνεται μόνο με την Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του ίδιου και του εργαζομένου, υποβαλλόμενα στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται να βάζει τροχοπέδη στην έκδοση της παράτασης της άδειας παραμονής, καθώς σύμφωνα με διαμαρτυρίες Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την αναμενόμενη ΚΥΑ οι εργοδότες αγρότες υποχρεούνται σε α) καταβολή νέου παράβολου 30 ευρώ για την παράταση της Βίζας και β) προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου από Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία, κόστους περίπου 80 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο εργάτη γης, υποχρεώσεις μη απαιτητές κατά την αρχική είσοδό των εργατών γης στη χώρα.

Είναι αντιληπτό, πως σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, η απόφαση για την οικονομική επιβάρυνση στην παράταση παραμονής των εργατών οδηγεί  στην πράξη σε αδυναμία για την εργασία της συγκομιδής των προϊόντων.

Κατόπιν αυτών ζητούμε να επιληφθείτε του θέματος άμεσα ώστε να υπάρξει αλλαγή των όρων της ΚΥΑ και  να προχωρήσετε στην παράταση παραμονής εργατών γης χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τους αγρότες.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •